Ophef over Spaans scheermesprikkeldraad

door admin
Ophef over Spaans scheermesprikkeldraad

De fabrikant meldde trots de enige leverancier te zijn van het scheermesprikkeldraad waarmee Europese landen de stroom vluchtelingen een halt toe willen roepen.

 

Twitter

 

Gisteren zond de Nederlandse NPO 1 een gesprek uit met Lex Rietman, correspondent in Barcelona. In radioprogramma De Ochtend vertelde Rietman dat ESF uit Malaga, de Spaanse fabrikant van scheermesprikkeldraad, vorige week op Twitter een foto plaatste van ingepakte rollen scheermesprikkeldraad, klaar voor verzending. Daarbij stond de juichende tekst: ‘Van hier naar Europa! De volle 100% van het scheermesprikkeldraad in Europa komt van onze fabriek.’

 

Verontwaardiging

 

Een golf van verontwaardiging was het gevolg. Veel twitteraars uitten hun woede over het feit dat het bedrijf er trots op is, munt te slaan uit de wanhoop van duizenden vluchtelingen. Sommigen stuurden zelfs gruwelijke foto’s mee van mensen die zich gesneden hadden aan het prikkeldraad met scheermessen voorzien van vier punten met weerhaken. ESF haalde vrijwel direct daarna het Twitter-account uit de lucht.

 

Omstreden

 

Het scheermesprikkeldraad is al lange tijd zeer omstreden. Humanitaire organisaties protesteren al jaren tegen het gebruik. Zapatero (PSOE) verbood tijdens zijn regeerperiode het gebruik van scheermesprikkeldraad in de enclaves Ceuta en Melilla, waar al jaren duizenden vluchtelingen vanuit Afrika Spanje proberen binnen te komen. Toen Rajoy (PP) aan de macht kwam, voerde hij het omstreden prikkeldraad echter weer in.

 

Concertinas 

 

Het materiaal heet in het Spaans: concertinas. De vorm van het prikkeldraad lijkt namelijk op de concertina: een soort trekharmonica.

 

Radio-uitzending

 

Beluister hier het hele gesprek met Lex Rietman tijdens de KRO-NCRV-uitzending van De Ochtend op NPO Radio 1.

Dit vind je misschien ook leuk