Grote donkerrode maan te zien in nacht van zondag op maandag

door admin
Grote donkerrode maan te zien in nacht van zondag op maandag

Het resultaat van de verduistering die gelijktijdig plaatsvindt met een supermaan is een grote donkerrood gekleurde volle maan. Dat de maan zondagnacht groter lijkt dan normaal komt omdat de baan van de maan om de aarde niet precies rond is, maar elliptisch. Tijdens een supermaan is de afstand van de maan tot de aarde het kleinst en lijkt de maan 14 procent groter. De maan geeft normaal al erg veel licht als hij vol is, maar nu met deze supermaan schijnt hij ook nog eens 30 procent helderder.

Bijzonder verschijnsel

Het komt niet vaak voor dat een supermaan samenvalt met een volledige maansverduistering. De laatste keer was in 1982 en sterrenkundigen voorspellen dat de volgende keer pas in 2033 zal zijn. De supermaan is in grote delen van de wereld te zien. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa, de Verenigde Staten, Afrika en West-Azië.

De eclipse begint om 2.11 uur en eindigt om 7.25. Dan is de schaduw van de aarde op de maan weer totaal verdwenen. De totale verduistering zal van 4.11 uur tot 5.24 uur zijn. 

De foto op deze pagina werd in de nacht van 27 september genomen aan de Costa del Sol

Voor meer informatie over dit verschijnsel klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk