Spaanse koning spreekt in Europees Parlement

door admin
Spaanse koning spreekt in Europees Parlement

‘Ik ben Europeaan omdat ik Spanjaard ben’, zo sprak koning Felipe VI die ruim een jaar geleden zijn vader Juan Carlos opvolgde als staatshoofd. ‘Europa kan rekenen op een verenigd Spanje dat trots is op zijn veelzijdigheid’, aldus de koning die niet letterlijk inging op het streven naar onafhankelijkheid in de twee eigenzinnige autonome regio’s Catalonië en het Baskenland.

Sterker Spanje

‘Spanje is niet voor te stellen zonder Europa en Europa niet zonder Spanje’, ging hij door. De Europese Unie heeft volgens het staatshoofd een stevige bijdrage geleverd aan een beter en veel sterker Spanje op economisch en sociaal gebied.

‘EU heeft Spanje nodig’

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Shultz sprak zijn hoop uit dat Spanje in de toekomst aan het succes van Europa zal blijven bijdragen met passie en ideëen. ‘In deze moeilijke tijden het de Europese Unie Spanje meer dan ooit nodig.

Het is bijna dertig jaar geleden dat Spanje op 1 januari 1986 toetrad tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorlopiger van de huidige EU.

IU niet aanwezig

In de zaal waar plek is voor 750 parlementsleden waren er 600 aanwezig. Vijf leden van de Spaanse partij Verenigd Links (IU) vertrokken net voor de komst van hun koning nadat ze de Galicische onafhankelijkheidsvlag en de republikeinse vlag hadden opgehangen.

Dit vind je misschien ook leuk