Spanje scoort slecht op de internationale corruptiekaar

door admin
Spanje scoort slecht op de internationale corruptiekaar

Deze analyseert de opvatting die in 168 landen bestaat in bedrijven en organisaties uit de particuliere sector over corruptie in de publieke sector. Vervolgens worden er punten uitgedeeld op de schaal van 1 tot 100, waarbij honderd de beste score is, dat wil zeggen, staat voor geen corruptie en 1 de slechtste score. Op de corruptiekaart (te zien op de foto bij dit artikel) wordt de kleur lichtgeel gegeven aan de best scorende landen en de kleur donkerrood aan de andere kant van het spectrum. 

Spanje is oranje. Het land kreeg 58 punten en staat daarmee op de 36e plaats. Dat is het slechtste cijfer in de geschiedenis. De score van Spanje daalde ook het meest in de laatste vier jaar samen met Libië, Australië, Brazilië en Turkije.

Top tien van minst corrupte landen

Denemarken is het wereldwijde toonbeeld van transparantie. Het land heeft 91 punten en staat op 1 gevolgd door Finland, Zweden, Nieuw Zeeland, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, Singapur, Canada en de tiende plek wordt gedeeld door Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. 

Helemaal onderaan met 8 punten staan Somalië en Noord-Korea. Binnen Europa staat Spanje op de 18e plaats. Volgens TI leven wereldwijd ruim 6 miljard mensen in landen waar corruptie zeer ernstig is. 

Spanje corrupter dan Qatar

‘Spanje wordt geplaagd door een bijna eindeloos aantal corruptieschandalen’, zo zei de Europese directeur van TI, Anne Koch. ‘Mariano Rajoy’s conservatieve Partido Popular, waarin politici worden beschuldigd van wegsluizen van publiek geld, omkoperij en misbruik van macht. Daarbij vindt er belastingontduiking en olifantenjacht plaats binnen de koninklijke familie’. In de Duitse versie over dit verhaal staat volgens Spain Report zelfs dat ‘Spanje corrupter is dan Qatar’ met daarbij een foto van Rajoy die zijn handen omhoog houdt. 

Dit vind je misschien ook leuk