Drie gekidnapte Spaanse journalisten vrij en terug in Spanje

door admin
Drie gekidnapte Spaanse journalisten vrij en terug in Spanje

Zondag keerden ze vanuit Turkije terug naar Spanje. Dit meldden Spaanse media op zondagmiddag. De familie sloeg alarm nadat ze geen contact meer kregen met de mannen. Het laatste teken van leven kregen ze op 12 juli. Toen de stilte een paar dagen duurde werden de autoriteiten ingeschakeld. De IS ontvoerde al eerder westerse journalisten om deze later te onthoofden.

Bondgenoten

Volgens het Spaanse persbureau EFE sprak de Spaanse waarnemend vice-premier Soraya Saenz de Santamaría direct na de vrijlating met hen. De vrijlating van het drietal is bewerkstelligd door ‘het werk van veel ambtenaren en de samenwerking met bondgenoten en bevriende landen’, voornamelijk Turkije en Qatar, zo liet Saenz de Santamaria weten.

Beste nieuws ter wereld

Sastre is journalist voor de televisiezender Canal 4, Pampliega werkte als freelancer voor El País en López is een bekende oorlogsfotograaf. Volgens de zus van Pampliega is het ‘het beste nieuws ter wereld’, zo zei zij op Twitter. Volgens de gepensioneerde Spaanse oorlogsfotograaf Gervasio Sánchez heeft de Spaanse overheid de laatste maanden ‘erg serieus’ gewerkt om de drie vrij te krijgen. Bovendien hebben de Spaanse media ‘veel verantwoordelijkheid’ genomen door niet over de drie te berichten, in afwachting van een goede afloop van het proces. ‘Verplichte stilte in dit soort situaties helpt altijd de veiligheid van de betrokkenen te verzekeren in geval van ontvoering’, zei hij.

Geen toelichting

De drie keerden volgens dagblad El País zondagochtend om 10:15 uur terug vanuit Turkije naar Madrid. De autoriteiten hebben nog geen toelichting gegeven over het hoe en waarom van de ontvoering en over hoe de drie mannen vrij zijn gekomen. Delen van het noorden en oosten van Aleppo zijn in handen van Islamitische Staat. IS heeft diverse westerse journalisten ontvoerd en vermoord. Tussen 2011 en 2015 werden al 47 journalisten en fotografen ontvoerd en vermoord die in Syrië waren om verslag te doen van de oorlog.

Dit vind je misschien ook leuk