Spaanse multinationals slaan alarm tegen Brexit

door admin
Spaanse multinationals slaan alarm tegen Brexit

De brief werd ondertekend door de CEO’s van de vijftig bedrijven die lid zijn van de European Round Table, een club van grote ondernemingen in Europa. Er zijn nog twintig dagen te gaan voordat het referendum plaatsvindt waarin Britten de vraag kunnen beantwoorden of ze bij de Europese Unie willen blijven of dat hun land op eigen kracht verder moet.

Het referendum is bindend. Als de meerderheid voor een Brexit kiest, is het tij niet meer te keren. De leden van de ERT waarschuwen voor de gevaren van een mogelijke Brexit en zeggen dat ‘de welvaart ermee zal verminderen’. Ook de Spaanse banken Santander en Sabadell, het bouwbedrijf Ferrovial ondertekenen de brief. Deze bedrijven zijn ook zeer actief op de Britse markt.

“Als leden van de European Round Table of Industralists geloven wij dat het belang van samenhang en samenwerking in de Europese Unie (EU) nog nooit zo groot is geweest. Wij vertegenwoordigen meer dan vijftig Europese bedrijven en bijna zeven miljoen banen in Europa.”

Grootste economie van de wereld

In de brief wordt de kracht van een gezamenlijke markt benadrukt: “De EU is nu de grootste economie van de wereld en vormt het grootste handelsblok. Vandaag de dag zijn een half miljard Europeanen verantwoordelijk voor een bruto binnenlands product van 13.920.541 miljoen euro (2014). De EU is wereldwijd goed voor zestien procent van de totale invoer en uitvoer en heeft handelsovereenkomsten met een groot aantal landen. Deze schaalgrootte geeft ons een zeer sterke onderhandelingspositie in internationale handelsbesprekingen en beschermt onze banen en industrieën tegen bedreigingen van buitenaf.”

Verder argumenteren de bedrijven, waaronder ook Shell, Heineken, Akzo Nobel en Philips dat ‘de noodzaak om samen te werken nog nooit zo groot is geweest. Geen enkele lidstaat kan deze uitdagingen alleen het hoofd bieden.’  

Werk voor bijna 7 miljoen mensen

De leden van de ERT boeken een gezamenlijke omzet van meer dan 2 biljoen euro per jaar, geven meer dan 55 miljard euro uit aan Research and Development en bieden werk aan 6,8 miljoen Europeanen.

Oproep tot hernieuwd vertrouwen in EU

“Als bestuurders van toonaangevende bedrijven in Europa roepen wij op tot een hernieuwd vertrouwen in de EU als eerste stap op weg naar het aanpakken van onze gemeenschappelijke uitdagingen. Alleen een gezamenlijke aanpak zal tot de veranderingen leiden die nodig zijn om de leef- en werkomstandigheden van de mensen in Europa te verbeteren, met name voor jongeren en toekomstige generaties.”

Lees ook: Brits bedrijfsleven in Spanje unaniem tegen Brexit

Dit vind je misschien ook leuk