Spaanse minister in opspraak vlak voor verkiezingen

door admin
Spaanse minister in opspraak vlak voor verkiezingen

De linkse nieuwswebsite Público heeft een gesprek gelekt waaruit zou blijken dat de minister een lastercampagne wilde opzetten tegen nationalistische Catalaanse politici van de partijen ERC en CDC. Er zouden opnames gemaakt zijn van het gesprek dat in oktober 2014 werd gevoerd tussen Díaz en de voorman van de Catalaanse corruptiebestrijdingsdienst Daniel de Alfonso. Díaz was op zoek naar voor die politici belastende informatie. Enkele weken later zou in Catalonië het referendum plaatsvinden waarin de Catalanen zich uit konden spreken over onafhankelijkheid van hun regio.

Aftreden

De oppositie en de politievakbonden eisen onmiddellijk aftreden van de minister. De Spaanse premier Rajoy en Díaz zelf denken er echter niet over. Volgens hen is dit een poging om de Partido Popular in diskrediet te brengen, zodat de partij minder stemmen behaalt tijdens de verkiezingen. Díaz peinst er niet over deze ‘gunst te bewijzen’ aan het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië.

Misbruik positie

‘We hebben een minister van Binnenlandse Zaken die ons allen zou moeten beschermen die kennelijk zijn positie misbruikt om politieke rivalen te onderzoeken’, aldus zei Pablo Iglesias van de linse protestpartij Podemos tegen de nationale televisieomroep TVE. Ook Pedro Sánchez, leider van de socialistische partij eist het aftreden van Díaz. Sánchez beschuldigt de minister van het ‘gebruiken van het staatsapparaat om het tegen politieke rivalen op te nemen in plaats van te strijden tegen de corruptie binnen zijn eigen partij’.

Surrealistisch

Díaz veroordeelt de berichtgeving en zei de politie gevraagd te hebben om een onderzoek naar hoe de conversatie precies is opgenomen en naar buiten gebracht. Hij geeft toe dat hij een ontmoeting heeft gehad destijds met Alfonso maar noemde de bewering dat een minister van Binnenlandse Zaken zou samenzweren tegen leden van de Catalaanse regering ‘surrealistisch’.

Grote politieke schade

In de opname is volgens Público te horen dat Alfonso enkele acties van pro-onafhankelijkheids politici of hun familieleden omschrijft, maar tegelijkertijd toegeeft dat deze allemaal zwak zijn. Díaz gaat daarop in door te zeggen dat sommige desondanks ‘grote politieke schade’ kunnen toebrengen.

Verkiezingen

Naar verwachting wordt de PP komende zondag opnieuw de grootste partij. Echter een absolute meerderheid zal de partij niet meer bereiken, zodat er een coalitiepartner nodig is om te kunnen regeren. De vooruitzichten zijn niet hoopgevend, daar het de vier grootste partijen PP, PSOE, Unidos Podemos en Ciudadanos na de verkiezingen van 20 december vorig jaar ook niet is gelukt een regering te vormen. 

Dit vind je misschien ook leuk