We krijgen een warme herfst in Spanje

door admin
We krijgen een warme herfst in Spanje

Allereerst blijkt dat de afgelopen zomer over het geheel genomen de derde warmste was in de laatste 51 jaar, dat wil zeggen: sinds 1965. Nog warmer dan dit jaar waren de zomers van 2003 en die van vorig jaar. Dit jaar was de gemiddelde temperatuur in de maanden juni, juli en augustus 24,2 graden. Dat is 1,2 graden hoger dan normaal. Als normaal wordt gezien de gemiddelde temeratuur in de periode tussen 1981 en 2010.

In het Noordwest-Spaanse Ovieda is een nieuw record gevestigd. Hier werd op 18 juli een temperatuur gemeten van 37 graden. Nog nooit was het er warmer. De hoogste temperatuur van Spanje werd op 19 juli gemeten op het vliegveld van Sevilla. Hier werd het die dag 42,3 graden.

Over het geheel genomen was de afgelopen zomer erg droog. Er viel maar liefst 51% minder regen. Dat betekent volgens Aemet dat het de droogste zomer was van deze eeuw en de tweede droogste in de afgelopen vijftig jaar. Alleen de zomer van 1994 was droger. Het was zodoende een rampzomer voor landbouwers die grote delen van hun oogsten direct konden weggooien.

Warme herfst

Het weerinstituut voorspelt dat de herfst warmer zal zijn dan normaal. Deze uitspraak baseert de instelling op de gehanteerde modellen van de afgelopen decennia die het weer in kaart brengen. Ana Casals, woordvoerder van Aemet, zei wel dat men vermoedt dat de mate van regen wel binnen de normale waarden voor dit jaargetijden zal blijven. 

Dit vind je misschien ook leuk