Openbaar aanklager anti-corruptie eist hogere straf voor Urdangarin

door admin
Openbaar aanklager anti-corruptie eist hogere straf voor Urdangarin

Horrach zal bij het Tribunal Supremo (de Hoge Raad) in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter in de zaak Nóos van 17 februari jongstleden. In een interview met radiozender Cadena SER liet Horrach echter weten de voorlopige invrijheidstelling van Urdangarin een ‘redelijk besluit’ te vinden. “Ik denk niet dat de privileges van meneer Urdangarin van invloed zijn geweest op het besluit van de rechters, het besluit is gebaseerd op het feit dat er geen vluchtrisico bestaat”.

Afwijzing borgsom

De rechtbank wees donderdag Horrachs verzoek af om Urdagarin een borgsom van 200 duizend euro en zijn zakenpartner Diego Torres een borgsom van 100 duizend euro te laten betalen. Horrach ontkent dat hij de verdachten verschillend behandeld zou hebben.

De persoonlijke omstandigheden van Urdangarin, die in Zwitserland woont, zouden het risico op vluchtgevaar aanzienlijk verminderen. Maar gezien de ernst van de gepleegde delicten moet de straf gewoon gehandhaafd blijven en moet Urdangarin zich iedere eerste dag van de maand melden bij de autoriteiten zolang hij nog in vrijheid is.

Te lage celstraf

Horrach is van mening dat het delict verduistering van overheidsgelden dat werd gepleegd bij de opdracht voor de Ciudad de las Artes y las Ciencias (CACSA) in Valencia niet in het vonnis is meegenomen. De werkzaamheden van de opdracht door een derde partij werden niet volgens de regels van het contract uitgevoerd. Tegen een soortgelijk delict wordt normaliter een gevangenisstraf tussen de vier en acht jaar geëist.

Druk en intimidatie openbaar aanklagers

Afgezien van het vonnis in de zaak Nóos, reageert Horrach ook op uitspraken van zijn collega Manuel López Bernal, openbaar aanklager van de regio Murcia. López Bernal liet afgelopen week weten tijdens onderzoeken onder druk te zijn gezet en te zijn geïntimideerd door enkele politici. Volgens Horrach komt het inderdaad regelmatig voor dat er druk op openbaar aanklagers wordt uitgeoefend tijdens een onderzoek. Hij merkt op dat het werk van zijn collega’s in de grote steden wat minder in de schijnwerpers staat dan het werk van collega’s in bijvoorbeeld Murcia of op de Balearen. In deze kleinere regio’s is de druk die op openbaar aanklagers wordt gelegd veel groter. Toch vreest hijzelf nooit voor zijn persoonlijke veiligheid, ondanks dat hij brieven ontving waarin hij en zijn familieleden werden bedreigd. Horrach benadrukt het feit dat hij in de zaak Nóos volledig autonoom te werk is gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk