Schade en overlast door ‘gota fría’ in Spanje

door admin
Schade en overlast door 'gota fría' in Spanje

In Murcia liep vooral de abrikoosoogst veel schade op. Tot 40% van de gewassen werden geraakt. Met name op zaterdagmiddag en avond beschadigde hagel de gewassen in de streek Río Mula en rond Caravaca. De regionale landbouworganisatie verwacht een verlies van zo’n 5.000 ton.

In de plaats Cebolla, in de provincie Toledo, trad de rivier Sangüesa buiten zijn oevers. Straten raakten afgesloten, woningen ondergelopen en auto’s werden door het woeste water meegesleurd. 

In Valencia waaiden takken van bomen en belemmerden de toegang tot het ziekenhuis van Xàtiva. Windstoten van 110 kilometer per uur zorgden voor overlast en de bliksem veroorzaakte een brand in Les Useres. Zondag raakten tunnels afgesloten en kelders ondergelopen. De gemeente Valencia besloot uit voorzorg alle publieke parken af te sluiten. 

Op zondag viel 43 liter regen per vierkante meter binnen een uur in Catarroja, 30 liter in Sedaví en in de stad Valencia viel zelfs 16 liter per vierkante meter binnen een paar minuten. In de straten Fontanares en Padre Tomás Montañana. 

Even voor 17 uur maakte Albaida een heftige regenbui mee, waarin 50 liter per vierkante meter viel in korte tijd. 

In de middag ondervond Xàtiva een risicosituatie die op wonderbaarlijke wijze geen slachtoffers veroorzaakte. Het staat in weerland bekend als een ‘wet microburst’, een kolom lucht onderaan een bui die naast hevige windstoten ook heel wat neerslag naar beneden ’trekt’. Deze veroorzaakte een korte maar zeer hevige storm die bomen omver wierp en takken als luciferhoutjes brak. Het heftigste was de storm in het gebied bij het ziekenhuis bevond. De piek van windsnelheid die gemeten werd was 110 kilometer per uur. 

’s Middags ontstond er een kleine bosbrand bij Les Useres door bliksem. De brand was gelukkig dankzij de neerslag en de brandweer snel onder controle. 

In Ontinyent werd het traditionele feest Puja del Christo afgelast vanwege de harde regen. 

Op zaterdag was het ook de beurt aan de provincie Málaga. Op sommige punten in de provincie bereikte de regen al 20 liter per vierkante meter binnen een uur, zoals in Torrox en in Torre del Mar. 

Het instabiele weer zal in grote delen van Spanje de hele week nog aanhouden. Voor maandag geeft Aemet echter alleen maar gele weerwaarschuwingen uit voor de provincies Teruel, het noorden van Castellón en het zuiden van Tarragona. Een code oranje geldt voor het uiterste noordoosten van Castellón. 

(De foto is door een inwoner van Cebolla in Toledo op Twitter geplaatst en toont hoe het water van de overstroomde rivier een flink aantal auto’s op een andere plek heeft geparkeerd)

Dit vind je misschien ook leuk