Valenciaans strand behandeld met zwembadchloor

door admin
Valenciaans strand behandeld met zwembadchloor

Het Valenciaanse ministerie van Landbouw, Milieu, Klimaatverandering en Plattelandsontwikkeling pakte het vervuilingsprobleem van enkele stranden in de regio wel heel merkwaardig aan. In plaats van de oplossing in de oorzaak te zoeken, werd een behandeling met zwembadchloor ingezet om de vervuiling met de poepbacterie te maskeren. Dat meldden de milieugroep Ecologistas en Acción en de Partido Popular in een schrijven aan de Guardia Civil. Ze klaagden de regioregering hiermee aan voor een mogelijk milieudelict.

Dit gebeurde onder andere op het strand van Alboraia in de stad Valencia en van Medicalia in El Puig. Laatstgenoemde strand was al vijf jaar op rij niet binnen de norm gebleven bij onderzoek naar vervuiling met de poepbacterie. Daarom werd dit jaar het strand gesloten en ongeschikt verklaard om in te baden wegens vervuiling.

Volgens Sabela Martínez van Ecologistas en Acción “gaat het hier om een maatregel die op geen enkel ander strand in Spanje is toegepast”, het betreft een handelwijze die buiten de regelgeving valt en zeer schadelijk is voor zowel mico- als macro-organismen in het watersysteem, het natuurgebied en de zee, legt Martínez uit.

De behandeling met zwembadchloor is niet alleen een slechte keuze voor de aanpak van het probleem, het is ook schadelijk voor de gezondheid omdat in het zeewater een reactie plaatsvindt met organisch materiaal waarbij giftige substanties als chloraminen en trihalomethanen vrijkomen.  

Woordvoerder van milieuzaken Elisa Díaz meldde afgelopen maandag dat de minister van Landbouw Mireia Molla “opdracht heeft gegeven de chloorverspreiders weg te halen” op de stranden van l’Horta nadat ze bezoek had gekregen van woordvoerders van de PP. Bij het bezoek aan de stranden werd geconstateerd dat amfibiepopulaties al zijn verdwenen en bovendien het waarschuwingsbord voor bezoekers er verwaarloosd en bedekt bij stond.

Volgens de milieuactivisten is er niet alleen sprake van overtreding van de waterwet, maar ook van improvisatie en slechte planning die grote onvoorziene gevolgen heeft gehad. Zo is er geen rekening gehouden met de impact van chloor op het zeemilieu; zelfs een kleine hoeveelheid chloor is al schadelijk voor zwemmers en vissen.

Dit vind je misschien ook leuk