Catalonië lanceert campagne voor strengere naleving tabakswet

door admin
Catalonië lanceert campagne voor strengere naleving tabakswet

De huidige Catalaanse staatswet op tabak dateert uit 2010. In de campagne die de Generalitat binnenkort lanceert, ligt de focus voornamelijk op het verbod op roken op overdekte terrassen en andere openbare plekken en wordt de verkoop van tabak aan jongeren verder onder de loep genomen. Het doel van de campagne is het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van het roken verder te vergroten.

Huidige wet voldoet niet

Volgens gegevens uit 2018 heeft het naleven van de tabakswet ervoor gezorgd dat er in 77 procent van de gevallen sprake was van situaties waarin de huidige tabakswet niet voldeed. Ook is het zo dat 65 procent van alle overtredingen plaatsvond in horecagelegenheden.

Het regionale Ministerie van Gezondheid heeft onlangs een enquête gehouden waaruit bleek dat 67,3 procent van de bevolking voorstander is van een rookverbod bij evenementen in de open lucht waar ook kinderen aanwezig zijn. Ook blijkt uit de enquête dat 61,8 procent graag een verbod ziet op het roken in auto’s.

Herziene tabakswet wordt uitgebreider en strenger

In deze lijn wordt nu gewerkt aan een herziening van de tabakswet uit 2010. Een verbod op roken op alle terrassen en alle openbare gelegenheden waar andere mensen last kunnen hebben van de sigarettenrook van een ander, roken in en rondom sportfaciliteiten in de buitenlucht, bij haltes van het openbaar vervoer en het roken in particuliere voertuigen zijn onderdelen die worden overwogen om mee te nemen in de herziene tabakswet die naar verwachting over een jaar gereed zal zijn om ingevoerd te worden in Catalonië.

Naast een rookverbod op de hiervoor genoemde plekken wordt ook gesproken over een minimumprijs van tabak wat neerkomt op een verdubbeling van de prijs die rokers nu betalen voor hun sigaretten. De Generalitat onderzoekt of deze verhoging plaats zal vinden door het verhogen van de belasting op tabak of door het verhogen van de minimumprijs. Volgens de regionale regering is dit een “noodzakelijke gezondheidsmaatregel”.

Stijging percentage rokers aanleiding voor actie

Gegevens uit de gezondheidsenquête van Catalonië (ESCA) 2018 laten een stijging zien in het percentage rokers. Dit is opmerkelijk gezien het feit dat van 2010 tot 2017 er jaarlijks sprake was van een daling. Het percentage rokende vrouwen in Spanje steeg vorig jaar van 18,5 procent naar 20,5 procent. Het percentage mannelijke rokers steeg ook van 29,8 procent naar 30,9 procent. Deze stijging wordt bevestigd door de toename van de verkoop van het aantal tabak-gerelateerde producten in 2018.

Dit vind je misschien ook leuk