Ruim de helft van coronabesmettingen in Cádiz betreft zorgmedewerkers

door admin
Ruim de helft van coronabesmettingen in Cádiz betreft zorgmedewerkers

Een verpleegkundige van hospital Punta de Europa in Algeciras huilt uit frustratie; een applaus hoeft ze niet, wel had ze voldoende beschermd willen zijn. Tot een week geleden was er van een verantwoorde bescherming geen sprake. Vijf dagen lang moest ze met één mondkapje doen. Daarna kreeg ze een FFP2-masker, maar dat was beschadigd. Waarschijnlijk is ze besmet geraakt door een patiënt, en zelf besmette ze haar echtgenoot. Machteloos en woedend is ze, en bang dat ze zelf ook patiënten heeft besmet.

Uit de laatste gegevens die zijn uitgegeven door de autoriteiten van Cádiz blijkt dat het onbeschermd werken er in deze provincie toe heeft geleid dat 1.669 zorgmedewerkers positief op het coronavirus testten, versus 1.310 positief geteste mensen die niet werkzaam zijn in de zorg. In heel Andalusië is het totaalaantal positief geteste zorgmedewerkers 2.892, dat is 21% van het totaalaantal besmettingen in deze regio. Hoewel in verhouding met het aantal inwoners Andalusië een van de regio’s is die het minst zijn aangedaan door de coronapandemie, zijn hier nog steeds 1.263 coronadoden te betreuren, waaronder twee zorgmedewerkers. Hier moet wel bij gemeld worden dat het aantal tests dat wordt uitgevoerd op medisch personeel hoger ligt dan op andere personen, dus de totale aantallen kunnen dan een enigszins vertekend beeld geven, maar de cijfers in Cádiz blijven desalniettemin opvallend.

Excuses van regiopresident

De Andalusische regiopresident Juan Manuel Moreno bood afgelopen zondag het zorgpersoneel uit de regio zijn excuses aan voor het leveren van ondeugdelijk beschermingsmateriaal. Zo is er een partij mondkapjes ie over de datum was geleverd aan gezondheidscentra in de regio Axarquía (Malaga) en Sierra de Cádiz, waar een grote besmettingshaard ontstond in een verpleeghuis in Alcalá del Valle waarbij 20 medewerkers en 38 bewoners besmet zijn geraakt en waarvan er twee zijn overleden. Het regioministerie van Volksgezondheid verklaarde het hoge percentage besmettingen onder zorgmedewerkers door het toegenomen aantal sneltests dat is uitgevoerd onder deze beroepsgroep en zweeg over het gebrek aan bescherming.

Onder druk gezet

De Andalusische Gezondheidsdienst SAS verspreidde een maand geleden een schrijven onder de 106 duizend zorgmedewerkers waarin hen werd opgedragen geen informatie vrij te geven over coronapatiënten en waarin ze gewezen werden op hun zwijgplicht over wat voor informatie dan ook. Dat heeft ertoe geleid dat de zorgmedewerkers de pers hebben gemeden uit angst voor represailles.

Cristina Martín van de vakbond voor verpleegkundig personeel Satse vertelt dat een aantal medewerkers door het dragen van de plastic beschermkleding is flauwgevallen, wat vervolgens niet als bedrijfsongeval werd erkend. Bovendien zouden vorige week nog verpleegkundigen de opdracht hebben gekregen om bij niet-Covid-19-patiënten geen maskers te dragen omdat dit volgens hun leidinggevenden alleen maar tot ‘sociaal alarm’ zou leiden. Dat heeft er volgens Martín toe geleid dat de maat bij verpleegkundigen nu vol is en ze de manier waarop ze behandeld zijn niet langer accepteren.

Dit vind je misschien ook leuk