Lezing in Utrecht over de Spaanse jaren van Paus Adrianus van Utrecht

door admin
Lezing in Utrecht over de Spaanse jaren van Paus Adrianus van Utrecht

Toen Adrianus van Utrecht in januari 1522 hoorde dat hij tot paus was gekozen bereidde hij zich in de Spaanse stad Vitoria voor op een veldslag tegen de Franse troepen die Spanje binnenvielen. Hij was de stadhouder, de Gobernador, van keizer Karel V die hem zes jaar eerder als ambassadeur naar Spanje had gestuurd.

Deze roerige episode in het leven van de enige Nederlandse paus bleef altijd onderbelicht. Twan Geurts beschrijft in zijn pas verschenen biografie voor het eerst Adrianus’ jaren als diplomaat, kardinaal en grootinquisiteur in Spanje, inclusief zijn rol in de legendarische Opstand van de Castiliaanse Steden. De biograaf reisde de paus achterna naar Vitoria en Valladolid en via het dal van de Ebro naar Barcelona, vanwaar Adrianus tenslotte afvoer naar Rome.  

Twan Geurts (1950) is theoloog en werkt als schrijver en journalist. Eerder publiceerde hij Engelen van deze tijd en Rolduc, dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012. De lezing begint om 19 uur en is in het Nederlands met simultaanvertaling naar het Spaans. Entreekaarten kosten 5 euro. 65-plussers, Museum Jaarkaarthouders en studenten betalen 3 euro. Klik hier voor meer informatie over de lezing.

Het Instituto Cervantes in Utrecht is een Spaanse non-profitorganisatie die wereldwijd opereert met het doel de Spaanse en Spaans-Amerikaanse taal en cultuur te verspreiden. Het is gevestigd aan Domplein 3 in Utrecht.

Dit vind je misschien ook leuk