Woede in Spanje over artikel The Times over ‘How to be Spanish’

door admin
Woede in Spanje over artikel The Times over 'How to be Spanish'

Ziehier het eerste vooroordeel van de vele die zullen volgen in het artikel van reisjournalist Chris Haslam die met zijn artikel een wellicht onbedoelde hit schreef doordat het meteen viraal ging en hem de woede van veel Spanjaarden op de hals haalde. Minder dan 20 procent van de Spanjaarden houdt zich bezig met stierenvechten. Dat is dus wel een wat krappe basis waarmee je Spanjaarden als stierenvechters kunt typeren. Volgens The Times is Spaans leren de allereerste stap als je Spaans wilt worden. Als je dan ook een onderscheidt kunt maken tussen ’tapas’ en ‘pixtos’ heb je stap twee en drie ook onder de knie.

Maar dan, waarschuwt de krant, is er nog een lange weg te gaan voordat je jezelf als iets anders kunt zien dan als ‘guiri’. Dit is de niet altijd even positieve aanduiding van Spanjaarden voor buitenlanders. The Times geeft de lezer een paar short cuts. Zo kun je je beleefdheid, discretie en decorum wel in Spanje beter vergeten. Schreeuw veel, gooi alles wat niet eetbaar is of van glas in een bar op de grond, vloek veel tegen het maakt niet uit wie en zeg vooral geen dankjewel of alstjeblieft.

Ohja, kom vooral overal te laat. Dertig minuten is al behoorlijk vroeg. Daarnaast wijst de schrijver je op de etiquette rond eten. Gebruik geen boter maar olie en staak wat je ook aan het doen bent altijd om 11 uur ’s ochtends om ergens in een bar een biertje te drinken en een tapaatje of broodje te nuttigen. Zo houd je het vol tot de lunch om twee uur, waar je een ‘menu del dia’ bestelt (een dagmenu) en daar een paar uur over doet om het op te eten.

Dan ga je tapas eten, maar verwacht vooral geen vrije tafel, want tapas eet je staand. En nogmaals: vergeet niet om dingen op de grond te gooien. ’s Avonds kijk je televisie. Doe maar niet in een bar want daar wordt zo hard geschreeuwd dat je er niets van zult horen. Om tien uur schuif je aan voor het diner. Begin met bier of een ijskoude rode wijn, want ‘copa’s’ ofwel mixdrankjes zijn voor na het diner.

Een vreemd advies van de krant is dat je vooral alles moet opeten wat je hebt besteld, want landen die honger hebben gekend zijn daar een grappig over. Geef niet teveel fooi, wees ambivalent over stieren en neem altijd je telefoon mee naar het toilet. Dan kun je a) checken of je bericht hebt van je geheime minnaar en b) bijna alle lampen in Spaanse toiletten gaan na een paar seconden automatisch uit, zodat je het lampje van je mobiel meer dan nodig zult hebben.

Reacties

Het meestgehoorde commentaar van Spanjaarden betrof het ‘luie gebruik van cliché’s’. Haslam kreeg ook terug: ‘How to be a British asshole’ ofwel ‘hoe een Britse klootzak te zijn’. Vooral de opmerking dat je als je Spaans wilt worden je etiquette, manieren en discretie wel kunt vergeten. Serieus? Reageerden veel Spanjaarden. Of Haslam weleens in Magaluf is geweest, of hij het fenomeen ‘balconing’ kent en of hij de Britse voetbalfans weleens nader heeft bekeken als ze in Madrid zijn voor een wedstrijd. Een antwoord op de vraag ‘hoe word je een Spanjaard’ was met de wedervraag ‘Hoe word je een Brit? Met het volgende antwoord: Heb seks op Spaanse stranden, wordt dronken bij het ontbijt, ga naar Spanje en wees een fucking junkie. Met vriendelijke groeten uit Spanje’.

In El País geeft de hoofdredacteur van de Engelstalige editie Simon Hunter aan dat hij zich in enkele van de vooroordelen wel kan vinden. Zo is het waar dat Spanjaarden minder alstjeblieft en dankjewel zeggen dan Britten, ook dat ze wat luidruchtiger zijn, maar met enkele andere stereotypen maakt deze Brit die al bijna twee decennia in Madrid woont en met een Spaanse is getrouwd korte metten. Bovendien geeft hij wat eigen tips over hoe je een Spanjaard kunt zijn. Lees zijn artikel hier.

Lees hier het hele artikel in The Times. Wat vind jij?

Dit vind je misschien ook leuk