‘Ebola van de olijfboom’ nu ook in Madrid aangekomen

door admin
'Ebola van de olijfboom' nu ook in Madrid aangekomen

Om precies te zijn is de bacterie, die de ‘Ebola van de olijf’ wordt genoemd vanwege zijn verwoestende gevolgen, nu aangetroffen op een particuliere fruitboomgaard in Villarejo de Salvañes in het zuiden van de regio Madrid. Volgens het ministerie van Landbouw in Madrid is het de eerste keer dat de bacterie in deze regio is gesignaleerd. Autoriteiten doen er nu alles aan om verdere besmetting te voorkomen.

De eerste keer dat de Xylella fastidiosa in Spanje werd gezien was in november 2016 op een tuinbedrijf op Mallorca. Daarna in juni 2017 tastte deze amandelbomen in de provincie Alicante aan. In de regio’s Castilla-La Mancha en Andalusië vreest men erg voor de komst van de bacterie, aangezien het grootste deel van de landbouw hier rust op olijfbomen en amandelbomen, soorten waar de bacterie goed in gedijt. Bovendien bepalen zaken als deze ziekte en klimatologische omstandigheden voor een belangrijk deel de prijs van olijfolie.  

Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa is een bacterie uit de klasse van de Gammaproteobacteria en verantwoordelijk voor ziektes bij wijnstokken, olijfbomen, citrusbomen, perzikbomen, pruimenbomen, oleanders en dus ook andere fruitbomen en plantensoorten. Ze vormt vanwege de moeilijke bestreiding ervan een grote bedreiging voor de landbouw. De bacterie werd voor het eerst gespot in Zuid-Italië en later ook in Frankrijk op het eiland Corsica en aan de Cote d’Azur. De bacterie wordt verspreid door vectoren. Dat zijn zuigende insecten.

Bacterie in Spanje

In november 2016 werd er bij een routinecontrole voor het eerst melding gemaakt van de bacterie in een kersenboom in een tuincentrum in het centraal op Mallorca gelegen Portocristo. Na uitvoerige controle bleek dat meer kersenbomen met dezelfde bacterie waren geïnfecteerd, waarop autoriteiten besloten een zogenoemd uitroeiiingsprotocol in te stellen: Alle geïnfecteerde bomen en planten worden vernietigd samen met alle planten in een straal van honderd meter er omheen. Ruim 1.900 bomen werden daar zodoende al vernietigd.

Ook op het eiland Ibiza bleek de bacterie al aanwezig te zijn. Tot nu toe zijn er twee stammen van de bacterie gedetecteerd. Ze blijken anders te zijn dan de meer virulente versie die circa één miljoen olijfbomen in Italië heeft besmet. Volgens Ginard moet echter de precieze stam waarmee de olijfbomen op de Balearen zijn besmet nog worden achterhaald.

Dit vind je misschien ook leuk