Geen seizoensarbeiders maar toeristen voor Zuid-Spaanse druivenoogst

door admin
Geen seizoensarbeiders maar toeristen voor Zuid-Spaanse druivenoogst

Als de druiven geoogst zijn, kunnen de tijdelijke krachten ze ook zelf blootvoets pletten. Het gaat om de oogst van Palomino-druiven. Die woren gebruikt voor de wereldberoemde sherry die deze regio produceert. Andere wijnmakers trekken hun wenkbrouwen erbij op. Iemand die 25 euro betaalt om een dag druiven te plukken?

Het bedrijf begon ermee in 2017 en sindsdien is de groep die tegen betaling komt plukken al verviervoudigd. Nu zijn er 270 toeristen en dagjesmensen die meedoen aan het project ‘Vendimia con Nosotros’. In groepen van 9 personen zijn ze deze dagen verspreid over de velden druiven aan het plukken. Ze betalen allemaal tussen 15 en 30 euro afhankelijk van het aantal uur dat ze aan het werk zijn. 

Het zijn niet alleen toeristen die afkomen op dit initiatief. Ook locals, soms ouderen die het vroeger zelf ook deden en aan hun (klein)kinderen willen laten zien hoe het is. Doorgaans zijn wijntoeristen vooral mensen die bodega’s bezoeken en wijnproeverijen komen doen.

De druivenpluk in de regio tussen Jeréz de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en Cádiz gaat veelal mechanisch. Zeventig procent van de druiven wordt door machines geoogst. De eigenaren van deze bodega willen graag het belang van handmatige arbeid benadrukken. 

Dit vind je misschien ook leuk