Elektriciteitsrekening Spanje stijgt met 92 procent in vijftien jaar tijd

door admin
Elektriciteitsrekening Spanje stijgt met 92 procent in vijftien jaar tijd

Spanjaarden betalen nu gemiddeld 40 euro voor hun licht dan in 2003. De consumentenorganisatie eist nu een verlaging van de btw op elektriciteit van 21 procent naar 4 procent en het vaststellen van een gereguleerd tarief voor de meerderheid van de huishoudens in het land.

FACUA baseert dit op een analyse van duizenden facturen. Hieruit blijkt ook dat de gemiddelde gebruiker in Spanje maandelijks 366 kWh consumeert en 4,4 kW aan potentieel heeft gecontracteerd bij het betreffende energiebedrijf.

Als uitgangspunt bij de analyse werden de semigereguleerde huidige tarieven van augustus in elk jaar genomen. Waar in 2003 nog een bedrag van 43,47 euro op de factuur stond, was dit 55,31 euro in 2008, 74,81 euro in augustus 2013 en 83,55 euro dit jaar in 2018.  

Waar de prijs per kWh met 79,4 procent steeg (het variabele gedeelte van de factuur), is het vaste gedeelte van de elektriciteitsrekening zelfs met 152,8 procent gestegen in vijftien jaar tijd.

Als de btw op elektriciteit omlaag gaat naar 4% dan zou dat de gemiddelde gebruiker volgens FACUA bijna 130 euro op jaarbasis schelen. Ook wil FACUA een gereguleerd tarief voor alle families die niet boven de 10 kW aan gecontracteerd potentieel uitkomen.

De elektriciteitsrekening voor september was de derde duurste in de geschiedenis en de zesde maandelijkse stijging op rij van 3,5%. Elektriciteit is dit jaar al ruim 11 euro duurder dan een jaar geleden, zo stelt de consumentenorganisatie, die kritiek uit op het feit dat de regering niets doet om de speculatie van de energetische oligopolie af te remmen. 

Dit vind je misschien ook leuk