Picasso ontmoet Alexander Calder in Málaga

door admin
Picasso ontmoet Alexander Calder in Málaga

In de meer dan 100 werken van Calder en Picasso die in de tentoonstelling in Málaga zijn samengebracht staat een belangrijke overeenkomst centraal: de ontdekking van de leegte. De tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van de kleinkinderen van beide kunstenaars.

Vernieuwende invloed op moderne kunst

De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976) is een leeftijdsgenoot van Pablo Picasso. Beiden leverden ze een belangrijke innovatieve bijdrage aan de moderne kunst van de twintigste eeuw. Zowel Calder als Picasso introduceerden nieuwe vormen binnen de bestaande thema’s in de kunst. Beiden gingen op zoek naar de lege ruimten, of misschien wel het ontbreken van ruimte, de ‘niet-ruimte’. Het was een ontdekkingstocht vanuit de figuratieve kunst naar de in die tijd nog onbekende abstracte kunst.

“Het waren twee grote meesters die zich met hun talent een weg baanden door de twintigste eeuw. De kunst van beiden is heel verschillend en uniek maar hebben tegelijkertijd ook veel raakvlakken” zegt kleinzoon Bernarn Ruiz-Picasso.

“We laten een dialoog zien tussen twee grote artiesten die veel met elkaar gemeen hebben: beide werden aan het einde van de negentiende eeuw geboren in een kunstenaarsgezin en beide hebben, ieder op hun eigen manier, voor vernieuwing gezorgd binnen de moderne kunst van de vorige eeuw”, aldus Émilia Philippot, conservator van het Picasso museum in Parijs.

Ontmoetingen

In 1931 ontmoetten Calder en Picasso elkaar voor het eerst in Parijs. Picasso was in die tijd al een bekend kunstenaar, Calder kwam nog maar net kijken. Tijdens deze ontmoeting presenteerde Picasso zijn eerste abstracte schilderij aan Calder. Manuscripten van Calder, verhalend over de vier ontmoetingen die hij met Picasso had, worden in Málaga tentoongesteld. In de jaren 50 vonden de laatste twee ontmoetingen plaats. Hoewel de kunstenaars niet bevriend waren, wisten ze altijd van elkaar waar ze mee bezig waren.  

Calder en ‘Guernica’

Op de wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs werd op het Spaanse paviljoen samen met Picasso’s beroemde schilderij ‘Guernica’ het schilderij ‘Mercury Fountain’ van Calder getoond. “Toen ik zag wat er in dat paviljoen getoond zou worden heb ik direct aangeboden mijn bijdrage leveren” schrijft Calder in een manuscript waarmee hij volgens zijn kleinzoon zijn bewondering voor Picasso en diens republikeinse ideeën toonde. In Parijs hield Calder altijd zijn deur open voor Spanjaarden die gevlucht waren tijdens de Burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur.  

De tentoonstelling is vanaf 19 februari tot 25 augustus volgend jaar nog te zien in Parijs en mogelijk daarna nog in New York.

Meer informatie over de tentoonstelling in Málaga: Calder-Picasso. Op vrijdag 27 september is de toegang tot musea en monumenten in Málaga gratis vanwege de Wereld Toerisme Dag.

Dit vind je misschien ook leuk