Belangrijke culturele aanwinst voor Madrid: Stichting Masaveu Peterson

door admin
Belangrijke culturele aanwinst voor Madrid: Stichting Masaveu Peterson

Afgelopen woensdag werd de vestiging van de stichting in Madrid geopend door de Spaanse koning Felipe. In de privécollectie zijn werken opgenomen daterend vanaf de middeleeuwen tot aan de hedendaagse kunst uit de twintigste eeuw.

Pintura española

Tot 31 december 2020 is hier de tentoonstelling ‘Pintura española del siglo XX. De Goya al modernismo’ te zien, met in totaal 117 kunstwerken van 47 verschillende kunstenaars. In de tentoonstelling komen na een start met werken van Goya ook andere bekende Spaanse kunstenaars aan bod uit de negentiende eeuw. Zo zijn er liefst 25 werken van Joaquín Sorolla en 10 van de Catalaanse schilder Anglada Camarasa te zien. De werken worden getoond in chronologische volgorde en hebben thema’s als realistische landschapskunst, vrije tijd en vrouwenportretten, eindigend met avantgardistische kunst uit de twintigste eeuw. Naast Sorolla en Anglada Camarasa zijn ook werken van Mariano Fortuny, Ramón Casa, Santiago Rusiñol en Isidro Nonell te zien.

De nadruk ligt op Spaanse kunst uit de negentiende eeuw, een periode die geen roem verwierf door grote kunstenaars zoals Goya of later door Picasso, maar zeker de moeite waard is te leren kennen en te waarderen. Veel van de werken uit de tentoonstelling zijn verkregen op kunstveilingen buiten Spanje waardoor er verschillende stukken bij zijn die nu voor het eerst in Spanje te zien zijn.

Gerestaureerde vestiging in centrum Madrid

Het statige onderkomen van de stichting in het centrum van Madrid is onlangs gerestaureerd door de architecten Rafael Masaveu en Carolina Compostizo. Zij zijn erin geslaagd om van de 2000 vierkante meter en drie verdiepingen tellende ruimte een natuurlijke omgeving te creëren met open ruimten naar de patio’s. Buiten de tentoonstelling is in het gebouw ook moderne kunst te zien, onder andere op deze patio’s. Een voorbeeld daarvan is het 14 meter hoge werk ‘Silencio’, met de afbeelding van een meisjeshoofd, de ogen gesloten en een hand voor haar mond, geschilderd door de Jaume Plensa.

Familie Masaveu

De kunstverzameling vond zijn oorsprong bij een Catalaanse familie die zich vestigde in Asturië waar ze, op initiatief van textielhandelaar Elías Masaveu een galerie opende in Oviedo. Elías’ zoon Pedro, bankier en filantroop, verzamelde belangrijke kunststukken voor de familiecollectie. Pedro’s zus María Cristina zorgde voor kunstfondsen en bij haar overlijden in 2006 ging de hele collectie over naar de Stichting Masaveu. 410 werken uit de privécollectie van haar broer werden gedoneerd aan het Museum voor Schone Kunsten in Oviedo.

De kunstverzameling van Masaveu ontstond begin jaren dertig van de vorige eeuw. De eerste werken dateerden uit de Gouden Eeuw, de Middeleeuwen en de Renaissance. Later werden hier ook moderne kunstwerken aan toegevoegd van onder andere Picasso, Braque, Dalí, Miró en Warhol.

Meer informatie: Funcación Masaveu Peterson

Dit vind je misschien ook leuk