Harde lijn Pablo Casado zorgt voor verdeeldheid binnen PP

door admin
Harde lijn Pablo Casado zorgt voor verdeeldheid binnen PP

Zelf had hij er niets over opgenomen in zijn verkiezingsprogramma, maar Casado steekt niet onder stoelen of banken dat hij het gedachtengoed van de extreemrechtse populistische partij Vox van harte verdedigt als het gaat om de pin parental. Het betreft een voorstel dat Vox in september van het vorig jaar indiende en dat door de PP van Murica werd goedgekeurd. Met de pin parental worden ouders gewaarschuwd als hun kind les gaat krijgen over seksuele identiteit, seksegelijkheid en de preventie van geweld tegen vrouwen. De beslissing of het kind daarbij aanwezig is, ligt dan bij de ouders en niet bij de onderwijsinstelling.

Santiago Abascal van Vox keerde zich fel tegen deze maatschappelijke lessen en betitelde ze als ‘les in bestialiteit’. Isabel Díaz Ayuso (PP), president van de autonome regio Madrid, uitte haar kritiek op dit standpunt van Vox maar ze werd hierin niet ondersteund door de landelijke leiding van haar partij. Die stond namelijk vierkant achter de mening van Vox dat deze lessen niet thuishoren in het curriculum van onderwijsinstellingen.

Te ver naar rechts

Casado vindt geen steun bij zijn eigen regionale PP-leiders die vinden dat hij zich te veel richting Vox begeeft en zijn centraal-rechtse positie te ver achter zich laat. Ze geven daarbij aan dat de situatie rondom de pin parental doet denken aan de verkiezingscampagne van april vorig jaar, toen Casado zijn koers verhardde om te voorkomen dat zijn achterban over zou stappen naar de extreemrechtse partij Vox.

Vorige week maandag matigde Casado zijn uitspraken in een bijeenkomst met zijn PP-leiders waarin hij meerde malen met woorden als ‘centrum’ en ‘matiging’ afstand hield van Vox. Diezelfde middag echter woonde Casado een rondetafelgesprek bij waarin gesteld werd dat het PSOE-Podemos-pact hetzelfde pact is zoals Zapatero dat ooit sloot met de ETA: “vrede door macht”.

‘Mislukte staat’

Daags daarna legde PP-woordvoerder van het Baskisch parlement zijn functie neer omdat hij van mening was dat dit niets meer met politiek bedrijven te maken heeft. ’s Middags liet denktank FAES van de voormalige PP-leider Aznar weten dat Pedro Sánchez met zijn partij van Spanje een ‘mislukte staat’ aan het maken is. Daarbij werd de PP opgeroepen nergens voor terug te deinzen en voor een krachtige oppositie te zorgen.

Relatie met Vox zorgt voor verdeeldheid

Als het om het regeerpact en om Sánchez of de PSOE gaat, zijn de meningen binnen de PP vrijwel gelijk verdeeld. Anders is dat als het gaat om de manier van oppositievoeren en de relatie van de partij met Vox. Zo geeft een regionale PP-voorman aan dat een harde koers alleen maar in het voordeel werkt van Vox en de partij zelf daarmee haar geloofwaardigheid verliest. Momenteel heeft Vox 52 zetels, dat zijn er 14 minder dan de PP behaalde in april toen ze zich meer op één lijn met Vox stelde. Momenteel heeft Vox er 37 minder dan de PP nadat Casado in november zijn strategie wijzigde en meer afstand nam van extreemrechts.

Dit vind je misschien ook leuk