Britse blogger toont de charme van Madrid zonder opsmuk

door admin
Britse blogger toont de charme van Madrid zonder opsmuk

Leah Pattem is afkomstig uit Newcastle, maar besloot acht jaar geleden in Madrid te gaan wonen. Ze houdt van de sfeer in de Madrileense bars en dat is precies waar ze sinds 2016 over schrijft op haar blog Madrid No Frills. Het begon met een tip van een vriendin van Leah om een markt ‘zonder franje’ te bezoeken. Die karakterisering vond ze mooi, omdat deze precies weergaf wat zij zag in Madrid en waarom ze zo van de stad houdt. Nog diezelfde dag schreef ze haar eerste blog. Haar bijzondere verhalen en foto’s tonen de charme van het alledaagse Madrid en trekken nu al 23.000 volgers.

Video’s over de lucht van Madrid en over bars

Deze zomer maakt Leah Pattem ook video’s in samenwerking met de website Madrid Secreto, de website die tips geeft voor concerten, restaurants en uitstapjes in en om Madrid. De eerste video van Madrid Tal Cual (Madrid zoals het is) gaat over hoe de lucht van Madrid overal anders en wonderlijk wordt ingekaderd door de gebouwen in de stad. Deze video toont meteen de unieke kijk van Pattem op de stad.

In de tweede video vertelt de blogster waarom in Madrid zoveel bars zijn. In de jaren vijftig van de vorige eeuw groeide de stad enorm en kwamen veel migranten naar de hoofdstad. Velen van hen begonnen een bar en serveren daar al jarenlang bier, tapas en dagschotels aan bewoners uit de buurt. Op die manier komen alle streekkeukens uit Spanje in Madrid in de bars samen.

Samenwerking met Madrid Secreto

Het zaadje voor de samenwerking met Madrid Secreto is twee jaar geleden gelegd. De hoofdredacteur van de website las een artikel van Leah Pattem waarin ze 100 traditionele bars ‘no frill’ besprak. Ze was meteen onder de indruk van de bijzondere en frisse kijk van Pattem op de stad, ‘die dingen ziet, die ik, terwijl ik mijn hele leven al in Madrid woon, niet zie’. Ze interviewde Pattem en wist dat ze samen met haar aan een project wilde werken. Het duurde twee jaar, maar nu is er dan Madrid Tal Cual. Na de eerste twee afleveringen volgen later deze zomer meer video’s, zes in totaal.

Sommige mensen verwijzen naar het werk van Pattem als ‘dat blog van die buitenlandse’, waarmee ze het meteen afdoen als iets voor toeristen. ‘Vaak wordt alles wat ik doe gereduceerd tot het feit dat ik uit het buitenland kom, maar ik bekijk Newcastle op dezelfde manier!’, vertelt Pattem.

Haar blogs zijn voor iedereen interessant en dat wordt bevestigd door het grote aantal volgers dat ze heeft. Met de filmpjes van Madrid Tal Cual kan een breed publiek meegenieten van Pattem’s  blik op de stad zonder franje. De filmpjes duren enkele minuten en zijn in het Spaans, rustig en duidelijk ingesproken door Leah Pattem zelf.

Dit vind je misschien ook leuk