Papiertekort gooit roet in eten van groei boekensector in Spanje

door admin
Papiertekort gooit roet in eten van groei boekensector in Spanje

De boekensector is goed voor 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje en biedt werk aan bijna 50 duizend mensen. In pandemiejaar 2020 werden liefst 74.589 boektitels gepubliceerd. Het aantal lezers in Spanje nam vorig jaar toe; 57 procent van de Spanjaarden gaf aan zeker een keer per week in een boek te lezen.

Nu vrijwel alle economische activiteiten zijn hervat, is het echter de vraag of mensen zullen blijven lezen. Daarbij kampt de sector momenteel met een aantal externe bedreigingen. Ten eerste is dit de papierschaarste en de hierdoor gestegen prijs en ten tweede dreigt de steeds groter wordende macht van e-commercegigant Amazon.

Tussen de 20 en 24 procent van de boekverkoop in Spanje verloopt inmiddels via Amazon. Voor boekwinkels is dit een grote bedreiging, want nog maar 38 procent van de onafhankelijke boekwinkels in Spanje heeft naast de fysieke verkoop ook een onlineverkoopkanaal.

Papierindustrie geeft prioriteit aan karton

De exponentiële groei van de onlinecommercie, waar paradoxaal genoeg ook de boekensector van profiteerde tijdens de pandemie, heeft ertoe geleid dat de prioriteit van de papierindustrie naar de productie van karton gaat voor verpakkingen, ten koste van de productie van papier. Daarbij komt dat tijdens de pandemie het houtbeheer in Canadese en Noorse bossen, de grootste grondstoffenleveranciers voor de papierindustrie, stil kwam te liggen. Het resultaat is dat maar 3 procent van de papierpulp naar de productie van boeken gaat en de papierprijs in Spanje met 30 procent is gestegen. 

Boeken worden duurder

Volgens uitgevers in Spanje hebben ook drukkerijen hun prijs verhoogd als gevolg van de torenhoge energieprijs. Het zou daarbij gaan om een stijging van bijna 20 procent, wat allemaal bij elkaar onvermijdelijk invloed gaat hebben op de uiteindelijke verkoopprijs van een boek in 2022. 

Ondanks dat het bij de meeste boeken die in Spanje worden verkocht om vertalingen gaat, wordt de bestsellerlijst van 2021 aangevoerd door Spaanse schrijvers. Op nummer 1 staat ‘Sira’ van de van María Dueñas, waarvan inmiddels 302 duizend exemplaren zijn verkocht. Op nummer 2 staat ‘El humor de mi vida’ van Paz Padilla (210 duizend verkochten exemplaren) en op nummer 3 ‘El juego de Alma’ van Javier Castillo (122 duizend exemplaren verkocht).

Verrassende winnaar Premio Planeta 

Onlangs werd bekend dat achter het pseudoniem Carmen Mola, winnaar van de prestigieuze literaire prijs Premio Planeta, niet zoals verwacht een vrouwelijke veertiger schuilging, maar een mannelijk schrijverstrio. Toen bekend werd dat hun boek ‘La bestia’ de Premio Planeta 2021 had gewonnen, besloten de drie auteurs, José Díaz, Antonio Mercero en Agustín Martínez, hun identiteit bloot te geven. Met het winnen van de prijs hebben zij samen 1 miljoen euro verdiend.

Dit vind je misschien ook leuk