OESO: Spanje moet meer doen aan milieubescherming

door admin
OESO: Spanje moet meer doen aan milieubescherming

De OESO geeft in het rapport (lees hier een samenvatting) maar liefst 28 aanbevelingen hoe het land milieuvriendelijker kan worden. Ondanks dat Spanje geprezen wordt om de vele verbeteringen in het milieubeleid sinds de eeuwwisseling, wordt in het rapport onderstreept dat er nog steeds heel veel werk aan de winkel is.

‘Het beleid op het gebied van milieu moet simpeler en krachtiger worden om een groei te bereiken die stevig, groen en duurzaam is’, zei de algemeen secretaris van de OESO, Angel Gurría. Met betrekking tot duurzame ontwikkeling zouden de zorgen over het milieu veel beter moeten worden geïntegreerd in de economische besluitvorming in veel sectoren.

Volgens het rapport is de regelgeving rond het milieu vaak te gecompliceerd. Het gedecentraliseerde bestuur met de centrale regering, de autonome regio’s en de provincies maakt de implementatie van nieuw beleid door bedrijven ook niet makkelijker.  

De inkomsten aan milieubelastingen in Spanje behoren tot de laagste van Europa en bedroegen 1,6 procent van het BNP in 2012. Er zou volgens het rapport een belastinghervorming doorgevoerd moeten worden om deze te verhogen. Zo zou de accijns op diesel bijvoorbeeld gelijk getrokken moeten worden met die op benzine.

Biodiversiteit

Ondanks dat ongeveer 29 procent van het oppervlak van Spanje valt onder een of andere vorm van natuurbescherming, blijkt dat de status van behoud van 40 procent van de habitats en soorten ‘relatief ongunstig’ is. ‘Het wijzigen van bestemmingsplannen ten gunste van de bouwsector, toerisme en infrastructuur heeft bijgedragen aan een verslechtering van de staat van de Spaanse natuur’, zo wordt in het rapport verwezen naar de ongekende bouw-boom die vanaf de jaren negentig in Spanje plaats heeft gevonden.

Spanje stond er ook niet zo goed voor op de laatste Red list van de Internationale Gemeenschap voor Natuurbehoud. Ruim 550 soorten zijn bedreigd. Dat is het hoogste aantal in Europa. Hieronder de Iberische Lynx, de Mediterrane monniksrob en de Europese nerts zijn slechts drie van die honderden bedreigde diersoorten.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat Spanje de CO2-uitstoot peer BNP-eenheid met 20 procent heeft verlaagd ten opzichte van het jaar 2000 door toegenomen gebruik van duurzame energie en een strenger beleid op het gebied van energie-efficientie. 

Op maritiem gebied (o.a. overbevissing), klimaatveranderingen en luchtvervuiling heeft Spanje volgens de Europese organisatie echter nog grote uitdagingen.

Dit vind je misschien ook leuk