Jong kalf bruut gedood tijdens Spaans dorpsfeest

door admin

De festiviteiten in Valmojado in de regio Castilla-La Mancha worden omschreven als de ‘wreedste’ van alle feesten waar stieren een rol in spelen binnen de stierenvecht-traditie. In de video is het lijden van het jonge dier (tussen 1 en 2 jaar oud) te zien terwijl het keer op keer wordt gestoken door de spiezen van de deelnemers aan de ‘festiviteiten’. Uiteindelijk overlijdt het kalf.

Geen bedreiging van kalf

De activisten melden verontwaardigd dat grote stieren nog een gevaar inhouden voo de stierenvechters, maar van kalveren hoeven ze geen enkele bedreiging te verwachten. De video werd vorige week gepubliceerd als onderdeel van de nieuwste campagne van Pacma, een Spaanse dierenrechtenorganisatie die al jaren strijdt voor een definitief einde van alle feesten waarbij stieren worden betrokken.

Besmeurd imago

‘Ik heb nog nooit zo’n wreedheid gezien bij een dier met enkel vermaak als doel’, aldus Silvia Barquero, voorzitter van Pacma. ‘Duizenden festivals waarin stieren een rol spelen, zoals die in Valmojado, besmeuren het imago van Spanje. Het land wordt zo tot symbool van dierenmishandeling binnen Europa’, zo schrijft Pacma in een petitie. ‘Het is tijd om dit anachronisme te beëindigen’.  

Grootste anti-stierengevechtmars ooit

Op 10 september staat er een demonstratie gepland. Men verwacht duizenden deelnemers aan deze mars die nu al wordt omschreven als ‘grootste anti-stierenvechtenmars ooit’. In Spanje is de belangstelling voor stierengevechten al jaren tanende. De industrie eromheen kampt met tekorten en arena’s komen bij lange na niet meer vol. Toch wordt het bloederige volksvermaak nog gesteund door miljoenen Spanjaarden die vinden dat het behoort tot een eeuwenoude traditie die bij het land hoort.

Gewonden en doden

Festiviteiten rond stieren zorgen jaarlijks voor veel gewonden en zelfs doden. Niet alleen de stierenvechters zelf komen om het leven. Soms heeft ook iemand uit het publiek pech. In veel steden worden stierenrennen georganiseerd. Het bekendste voorbeeld is Pamplona. De San Fermín-feesten zijn zo beroemd dat er jaarlijks ook veel buitenlandse toeristen op afkomen. Die rennen dan met een kater van nachten doorhalen voor de uitzinnige en angstige stieren uit met soms een dodelijke afloop.

Verbod

Wel zijn er steeds meer steden en zelfs regio’s, zoals de Canarische Eilanden en Catalonië, waar het stierenvechten volledig is verboden. In Catalonië sloot de laatste arena in 2011.

Dit vind je misschien ook leuk