Experts zien effecten van klimaatverandering op Middellandse Zee

door admin
Experts zien effecten van klimaatverandering op Middellandse Zee

Uit een gezamenlijk onderzoek van het Centrum voor Oceanografie, de Unie voor het behoud van Natuur (UICN), de Aula del Mar Málaga en de Junta de Andalucía, blijkt dat er minder vissen van bepaalde soorten voorkomen en dat het aantal invasieve soorten, waaronder kwallen, toeneemt. Bovendien is er een groter risico dat dolfijnen en walvissen stranden omdat ze dichterbij de kust op zoek moeten naar eten. Vorige week was er nog een groep grienden te zien vlakbij de kust van Cabopino in Marbella.

De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de 24e editie van de Week van de Zee in het gebouw van de Aula del Mar in de haven van Málaga.

Ook op diepere niveau’s is een stijging van de watertemperatuur waargenomen. Volgens de experts zorgt dat voor een toestroom van invasieve soorten die uit de regio rond India via het Suez-kanaal de Middellandse Zee binnenkomen. Als voorbeeld wordt de giftige kogelvis genoemd.

Overbevolking

Uit de cijfers over de afgelopen tien jaar blijkt dat er een dalende trend is te zien wat betreft het aantal vissen per soort in de zee ten opzichte van dertig tot veertig jaar geleden. Eind twintigste eeuw was er een heel ander beeld. Niet alleen de klimaatverandering is hierop van invloed geweest. Ook de overbevolking langs de kust, het gebrek aan waterzuivering en vervuiling droegen en dragen hier nog steeds hun steentje aan bij. Het meest bedreigd zijn de vissoorten die middels trawlvisserij worden gevangen, zoals sardines en anchovis.

Dit vind je misschien ook leuk