Laagste cijfer werkloosheid in Spanje sinds 2008

door admin
Laagste cijfer werkloosheid in Spanje sinds 2008

Het vallen van de Semana Santa in maart zorgt ervoor dat de werkloosheid in Spanje nog een stukje harder daalt. Tijdens deze periode wordt nu eenmaal meer uitgegeven aan eten, drinken, reizen, hotels, etc. Om aan al deze behoeftes te kunnen voldoen, wordt gedurende deze week extra personeel ingezet.

Daling werkloosheid

Begin april maakte het Spaanse ministerie voor werkgelegenheid en sociale zekerheid de cijfers over de werkloosheid in Spanje bekend. De werkloosheid daalt in maart 2018 met 47.697 en bereikt daarmee het laagste aantal werklozen in Spanje in negen jaar tijd. De Spaanse openbare dienst voor arbeidsvoorziening telt de afgelopen maand 3,4 miljoen werklozen in Spanje.

Per sector

Het ministerie heeft de werkloosheid ook per sector bekeken. De werkloosheid binnen de dienstverlenings- en de toeristische sector daalt met 2,2 procent. In de bouw is er een stijging van de werkloosheid (+0,52 procent) te zien.

Per autonome regio

De werkloosheid wordt ook per regio bekeken. In zestien van de zeventien autonome regio’s is in maart een daling van de werkloosheid zichtbaar. De regio’s die eruit springen zijn Valencia (- 8.900 werklozen), Catalonië (- 6.720 werklozen) en Andalusië (- 541 werklozen). Castilië La Mancha is de enige regio waar de werkloosheid is gestegen (+ 301 werklozen).

Stijging deelname sociale zekerheidsstelsel

Er zijn nu meer dan 18,5 miljoen Spanjaarden die meebetalen aan het sociale zekerheidsstelsel. Dit is het collectieve verzekeringssysteem in Spanje voor zaken als ziektekosten, pensioen en arbeidsongeschiktheid. Sinds december 2008 is dit cijfer niet zo hoog geweest. De deelnemende sector aan het zekerheidsstelsel die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is het hotelwezen.

Contracten

Er is een daling (- 6,5 procent) te zien in het aantal tijdelijke contracten. Het aantal contracten voor onbepaalde tijd nam daarentegen toe met 8,42 procent.

Afgezien van de positieve stimulans door de Semana Santa in maart is over het gehele jaar genomen de werkloosheid met 7,56 procent gedaald in vergelijking met maart 2017.

Het Spaanse ministerie van werkgelegenheid en sociale zekerheid liet ook weten dat door deze ontwikkelingen de totale werkloosheidsuitgaven het afgelopen jaar met 1,2 procent daalden.

Dit vind je misschien ook leuk