Coronacrisis houdt Spaanse ibericovarkens in de wei

door admin
Coronacrisis houdt Spaanse ibericovarkens in de wei

Boeren, producenten en distributeurs die betrokken zijn bij de afzet van vleesproducten afkomstig van het iberico-varken luiden de noodklok en hebben om maatregelen gevraagd waarmee ze de coronacrisis hopen te overleven. De activiteiten die zijn stilgelegd, zullen gevolgen hebben voor de middellange termijn waardoor een overschot aan dieren ontstaat. Meer dan de helft van de Iberische varkensvleesproducten is bestemd voor de horeca. Voor exclusieve labels als Cinco Jotas of Joselito is de horeca zelfs goed voor 90% van de totale omzet.

Overschot aan iberico-varkens

Normaal gesproken worden er binnen deze sector jaarlijks zo’n 3,5 miljoen varkens geslacht. Meer dan 2 miljoen daarvan zijn afkomstig van boerderijen. Dit jaar bevonden zich nog eens 732 duizend varkens in de zogeheten montanera, de laatste fase waarin de dieren van oktober tot maart hun buik rond eten op de uitgestrekte weilanden (dehesas) in voornamelijk het zuidwesten van Spanje. De overige varkens zijn in het wild opgegroeid, maar hebben niet de beroemde bellotas (eikels van de kurkeik) gegeten.

Ondanks het gegeven dat er momenteel vrijwel geen afzetmarkt is, vraagt de sector toch 15 tot 20% van de dieren tegen lage verkoopprijzen te mogen slachten waarmee bespaard wordt op de duurder geworden grondstoffen. Maar ook hier zijn volgens de sector nu geen kopers voor.

Export naar China

De overheid ziet naast opslag van de overproductie een uitweg voor de ibericovleesindustrie in de export naar China. Producenten en distributeurs staan niet afwijzend tegenover deze optie, maar hebben twijfels over de vraag naar hun producten in dit land waar normaliter minder vet vlees dan het ibericovarken naartoe wordt geëxporteerd.

Dit vind je misschien ook leuk