Chinese gemeenschap in Spanje heeft het zwaar

door admin
Chinese gemeenschap in Spanje heeft het zwaar

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Chinese gemeenschap, maar volgens de krant El Mundo wordt deze met name getroffen omdat er een grote onderlinge afhankelijkheid bestaat en veel bedrijven ook Chinese klanten hebben of bedrijfsruimten huren van Chinezen.

Aanvankelijk werd covid-19 in Spanje nog de “Chinese griep” genoemd, een ziekte afkomstig uit China die alleen gevaarlijk zou zijn voor de zwakke ouderen. Toen de Chinese gemeenschap zichzelf ging beschermen met gezichtsmaskers en vrijwillige quarantaine, was er volgens de directeur van het coronacrisiscentrum Fernando Simón nog geen sprake van een gevaar voor de volksgezondheid.  

Nu, bijna drie maanden na het einde van de noodtoestand, zit een groot deel van de Chinese gemeenschap nog steeds zonder klanten. Volgens gegevens van het Spaans Instituut voor Statistiek INE, staat 55% van de Chinezen in Spanje bij de Seguridad Social geregistreerd als zelfstandig ondernemer, een beroepssector die door de crisis zwaar getroffen is. Veel eigenaren van Chinese winkels en andere ondernemingen zagen hun omzet in het afgelopen half jaar tot soms wel 80% dalen waardoor zij aanspraak moesten maken op financiële hulp uit het noodpakket voor ondernemers of in aanmerking kwamen voor een ERTE-regeling. Sommigen kunnen het met financiële steun van familieleden nog even aanzien, maar een aanzienlijk deel besloot door de crisis terug te keren naar China. 

Grootste Chinese gemeenschap in Madrid en Barcelona

Volgens het INE woonden in 2019 ruim 200 duizend Chinezen in Spanje, waarmee zij de zesde grootste buitenlandse bevolkingsgroep zijn. De meesten wonen in de buitenwijken van grote steden als Madrid en Barcelona. In Userea, de Chinese wijk van Madrid, zijn de meeste Chinese winkels en horecazaken inmiddels gesloten; enkele ploeteren voor een handjevol klanten nog door. De eigenaresse van een Chinees restaurant vertelt dat ze dagelijks maar één of twee klanten krijgt. Daarmee heeft ze nog geluk, want haar overbuurman die een reisbureau runt heeft al geruime tijd geleden zijn zaak gesloten. Over de Chinese letters op het uithangbord is nu de tekst “se alquila” geplakt. Voor het raam hangen nog de reeds verlopen reisaanbiedingen naar China om daar het Chinese Nieuwjaar te vieren op 12 februari, toen de wereld er nog heel even normaal uit leek te zien. 

Dit vind je misschien ook leuk