IMF: Spanje hoger tekort dan verwacht

door admin
IMF: Spanje hoger tekort dan verwacht

Het tekort wordt groter dan voorzien temidden van een zwakke Europese groei.  De monetaire organisatie pleit er met klem voor dat Europa snel de bankenunie vormt, waarmee de Spaanse banken van financiële middelen kunnen worden voorzien. Hierdoor zou eveneens een Grieks faillissement kunnen worden voorkomen.

Negatieve effecten

De recessie in Europa heeft sterkere negatieve effecten op de Spaanse financiën dan het IMF eerder voorspelde. De organisatie voorpelt dat het begrotingstekort van Spanje dicht bij 7 procent van het bruto nationaal product (bnp) zal uitkomen. Dit is 1 procent hoger dan in april werd voorspeld. Het uitgangspunt was een tekort van 8.9 procent eind 2011.

Voor 2013 voorspelt het IMF een daling van het tekort tot 5,9 procent in plaats van de door de regering beoogde 5,4 procent.

Onlangs werd het doel voor het Spaanse begrotingstekort te zijn bijgesteld tot 6,3% van het bnp, en de Europese Unie (EU) gaf Spanje extra tijd om het doel te halen, zonder dat het land wordt gestraft omdat het niet aan de regels heeft voldaan.

De voorspellingen van het IMF zijn echter gebaseerd op berekeningen waarin de nieuwste bezuinigingen en hervormingen van Rajoy, én de bankensteun van maximaal 100 miljard euro nog niet in zijn meegenomen.

Rust

Experts voorspellen dat de rust op de financiële markten ten aanzien van Spanje pas terugkeert wanneer de EU met een meer definitieve oplossing komt om de in problemen verkerende landen overeind te houden. Op dit moment schommelen de renteniveaus steeds dichtbij de onhoudbare niveaus van 7 procent.

20Minutos, Beurs.nl

Dit vind je misschien ook leuk