Voorzitter EC: Crisis Spanje nog niet voorbij

door admin
Voorzitter EC: Crisis Spanje nog niet voorbij

Die woorden lijken in strijd te zijn met het positieve beeld dat de laatste tijd wordt geschetst door de regering en door goed nieuws uit diverse sectoren. Deze week werd bijvoorbeeld nog bekend dat de werkloosheid in Spanje in februari is gedaald en dat de daling in die maand nog nooit zo groot is geweest.

Juiste diagnose

Juncker was woensdag in Spanje. ‘We kunnen mensen niet vertellen dat de crisis voorbij is als de werkloosheid niet sterk afneemt’, hierbij wijzend op de torenhoge jeugdwerkloosheid en een werkloosheidspercentage van 23,5 procent. Hij noemde de werkloosheid Spanje’s ‘grootste probleem’.

Wel prees hij de hervormingen die Spanje heeft doorgevoerd en waarschuwde voor de opkomst van partijen als Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje. Die partijen stellen volgens hem wel een juiste diagnose over wat er gaande is, maar als hun programma’s werkelijk zouden worden uitgevoerd, zouden deze het Europese project compleet blokkeren.

Onmiddellijke resultaten

Juncker’s indruk is dat de Spaanse regering de economie heeft hervormd, daarbij gecompliceerde besluiten nemend. De bankencrisis werd opgelost en het herstel is begonnen. Het herstel is echter nog niet groot genoeg om werk te scheppen. Hierdoor krijgen Spanjaarden ten onrechte de indruk dat zaken niet in de goede richting gaan. Juncker snapt dat burgers onmiddellijke resultaten willen, maar er is tijd nodig voordat al die structurele hervormingen resultaten opleveren.

Lees hier een deel van het interview in het Engels in El País

Dit vind je misschien ook leuk