Het economisch herstel versus de realiteit in Spanje

door admin
Het economisch herstel versus de realiteit in Spanje

Met de campagne van de Partido Popular werd de huidige regeringspartij vooral naar voren geschoven als degene die voor die economische voorspoed heeft gezorgd en als de enige die enige economische stabiliteit kan waarborgen. Ondanks dat de partij bij de regionale en lokale verkiezingen de grootste werd, waren de resultaten niet zo gunstig. In veel regio’s en gemeenten, waaronder de belangrijke steden Madrid, Barcelona en Valencia, verloor de partij haar absolute meerderheid. Kiezers bleken genoeg te hebben van de heersende elite die de laatste jaren ook veel in het nieuws komt met grote corruptieschandalen waarin gegraai naar geld de boventoon voert.

De zon gaat schijnen in Spanje?

In de Telegraaf is woensdag te lezen in een artikel met als titel ‘De zon gaat schijnen in Spanje’ dat economen bij vermogensbeheerder Schroders voorspellen dat het economisch gezien met Spanje wel de goede kant opgaat. Het land is volgens hen de grootste positieve verrassing door een veel sterkere economische groei dan verwacht. Het tempo van de groei wijst er volgens hen op dat het herstel voorlopig zal aanhouden.

Waarom voelt Spanje niets van het herstel?

Toch kampt het land nog steeds met een onverantwoord hoge werkloosheid van bijna 24 procent. De Amerikaanse krant Wall Street Journal belicht de andere kant van de economie van het Zuid-Europese land en vraagt zich af waarom Spanje het herstel niet voelt? Men doelt op de gewone burger. Die werkt – als er al wordt gewerkt – namelijk tegen steeds lagere lonen, waardoor bestaande schulden – het gevolg van de crisis – steeds moeilijker afbetaald kunnen worden.

Export gaat goed

De export neemt inderdaad toe en Spaanse exportbedrijven winnen een steeds groter marktaandeel als gevolg van kostenverlagingen, lees: lagere lonen, en het verkopen van hun producten tegen lagere prijzen. Europese autoriteiten blijven naar Spanje wijzen als succesverhaal. Waar is natuurlijk dat de economie in het land al vier opeenvolgende kwartalen groeit. De keerzijde is die hoge werkloosheid van bijna een kwart van de beroepsbevolking. 97 procent van de Spanjaarden ziet volgens een onderzoek dat de krant aanhaalt de economische situatie in hun land als ‘slecht’. Ruim 40 procent van de Spaanse huishoudens heeft geen buffer om onverwachte kosten te kunnen dekken of zelfs voor een weekje vakantie. Het gemiddelde inkomen per huishouden is met 13 procent gedaald tussen 2008 en het begin van vorig jaar.

Schuldenberg

Met de dalende inkomens blijven de schulden helaas gelijk. Men houdt vrijwel niets over om te sparen. De private schulden en de schulden van de publieke sector samen zorgen ervoor dat Spanje een van de hoogste schulden ter wereld heeft. Volgens The Wall Street Journal is dat bijna driemaal de economische output. Daar komt nog bij dat ruim de helft van die schulden in bezit is van buitenlandse kredietverstrekkers waardoor Spanje behoorlijk kwetsbaar is als de financiële markten onzekerder worden. 

Dit vind je misschien ook leuk