Spaans begrotingstekort nog steeds hoger dan wens EU

door admin
Spaans begrotingstekort nog steeds hoger dan wens EU

De regering heeft daarmee 10 miljard euro meer dan gepland uitgegeven en wijst als verantwoordelijk voor deze budgetoverschrijding naar de autonome regio’s en naar de Seguridad Social.

Het totale tekort bedroeg eind 2015 56,6 miljard euro. Dat is 5,24% van het BBP, zo meldde de Spaanse minister van Belastingzaken Cristobal Montoro. Dit percentage wordt minder als men daar de hulp aan de banken aftrekt, namelijk 5,16%. Die hulp bedroeg in totaal 547 miljoen euro. Volgens Montoro heeft de regering haar taak ruimschoots volbracht. Toch komt het percentage zonder de bankenhulp ook niet in de buurt bij de door Brussel opgegeven doelstelling van een tekort van 4,2% van het BBP.

Regio’s

Volgens de minster hebben de regio’s hun gezamenlijke budgetten met 1,66% van het BBP overschreden, terwijl de doelstelling hiervoor 0,7% was. De Seguridad Social zou het jaar moeten sluiten met een tekort van 0,6%, maar deed dat met een tekort van 1,26%. Toch werd dit tekort ruimschoots gecompenseerd door de betere prestaties op dit gebied van de gemeenten.

Toch wilde de minister benadrukken dat tijdens de afgelopen regeringsperiode het tekort is geslonken van 9,13% van het BBP in 2011 tot 5,5% van het BBP in 2014 en naar 5,16% in 2015.

Dit vind je misschien ook leuk