Brussel wil dat Spanje werkloosheid aanpakt

door admin
Brussel wil dat Spanje werkloosheid aanpakt

Op elk congres of seminar was Spanje het lachertje, zoals later de Grieken of nu met ‘Brexit’, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. Gelukkig is dat nu niet meer het geval, maar de situatie is nog steeds erg slecht. Er zijn nog steeds 4,3 miljoen werklozen en dit moet veranderen. Daarom dringt Brussel er bij Spanje op aan om de problemen op de arbeidsmarkt en de hoge werkloosheid aan te pakken.

Bescherming werklozen zonder uitkering

In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Unie de Spaanse overheid herhaaldelijk geadviseerd om het hele systeem te veranderen. De hervorming van de arbeidswetgeving werd wel als positief beoordeeld, maar zowel in Brussel als in Parijs, waar de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is gevestigd, werd herhaald dat dat niet genoeg was. In elk rapport werd gewezen op de noodzaak van het aanpakken van de dualiteit op de arbeidsmarkt. Bovendien moest er meer bescherming komen voor de miljoenen mensen die geen uitkering krijgen.

Werkzoekenden helpen aan een baan

Vorige week heeft Brussel een conferentie gewijd aan hoe je op een efficiëntere manier de werkzoekenden in Spanje kunt helpen. De conferentie had als titel: ‘Versterking van de coördinatie van de sociale diensten en de werkgelegenheid in Spanje’. Tientallen experts van de sociale diensten, universiteiten en het Europees Sociaal Fonds hebben de enorme uitdagingen en bestaande tekortkomingen besproken. De huidige commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Zaken, de Belgische Marianne Thyssen, is iets subtieler, maar met dezelfde boodschap: ‘meer inspanningen’ zijn nodig.

Betere coördinatie tussen verschillende instanties

‘Spanje neemt belangrijke stappen om de werking van de publieke diensten voor arbeidsbemiddeling te verbeteren. Maar er moet meer gebeuren. Een betere samenwerking tussen de sociale diensten en hulp om werkgelegenheid te creëren is nodig om de kwaliteit van de dienstverlening op de arbeidsmarkt te verbeteren. Een concrete evaluatie over de inzetbaarheid van individuele werklozen en het aanbieden van geïntegreerde en op de arbeidsmarkt aangepaste trajecten zijn fundamenteel voor een betere toegang tot de arbeidsmarkt”, zegt Thyssen.

Steun langdurige werklozen

Vorige week daalde het werkloosheidspercentage voor het eerst in zes jaar naar 20%. Spanje is nog ver verwijderd van de 20 miljoen mensen die voor het uitbreken van de crisis actief waren op de arbeidsmarkt.  De tijdelijke arbeidsparticipatie blijft stijgen en is nu bijna 27% – het hoogste sinds eind 2008 – maar de openbare dienst voor arbeidsbemiddeling kan alleen 2% van de werklozen aan een baan helpen.

Brussel zegt dat ‘ondanks dat belangrijke structurele hervormingen in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, er aanzienlijke tekortkomingen zijn bij de uitvoering van een actief beleid op de arbeidsmarkt. Met name de steun aan de langdurig werklozen schiet tekort’. Bijna 42% van de werklozen is al langer dan twee jaar werkloos.

Aanbevelingen

Een van de belangrijkste uitdagingen van Spanje is de coördinatie tussen de werkgelegenheid en de sociale diensten. In het eerder dit jaar gepubliceerde advies van de EU werd dringend verzocht om ‘aanvullende maatregelen te nemen om zo de integratie op de arbeidsmarkt te verbeteren met de focus op individuele ondersteuning en het vergroten van de effectiviteit van trainingen’.

Ook werd gevraagd om de capaciteit van de regionale diensten voor arbeidsbemiddeling te vergroten en de coördinatie tussen de sociale diensten te versterken’. In Brussel is men zich ervan bewust dat de openbare dienst voor arbeidsvoorziening niet voldoet aan het vinden van banen voor mensen die dat nodig hebben. De Spaanse openbare dienst voor arbeidsvoorziening beheert in de praktijk vooral de uitkeringen en andere toelagen aan werklozen.

Deskundigen concluderen dat er een voortgezette opleiding nodig is voor maatschappelijk werkers en begeleiders op het gebied van werkgelegenheid. Zo kunnen zij beter in de behoeften van hun klanten – de werklozen op zoek naar een baan – voorzien.

Dit vind je misschien ook leuk