Brussel waarschuwt Spanje over hoge staatsschuld

door admin
Brussel waarschuwt Spanje over hoge staatsschuld

Spanje moet de niveau’s van de schulden goed in de gaten blijven houden en deze blijven controleren middels bezuinigingpolitiek, ook al wordt het Stabiliteits- en Groeipact in 2018 beëindigd en bereikt Spanje een tekort dat onder de 3% van het BBP ligt. De Excessive Deficit Procedure bestond uit een pakket van maatregelen voor lidstaten van welke de balansen niet in orde waren en te grote tekorten vertoonden.

Spanje heeft nog steeds een te hoge staatsschuld. In 2014 was die zelfs groter dan de totale economische output met 100,4% van het BBP. In 2016 was die schuld gedaald tot 99,4%. Andere landen staan er wat dat betreft nog slechter voor. Zo heeft Italië een staatsschuld van 130% van het BBP.

De Spaanse overheid is ervan overtuigd dat dankzij het economisch herstel het overheidstekort zal dalen tot onder 3 procent volgend jaar, zoals ook als regel is opgesteld door de EU. Met het verlaten van het EDP leek het erop dat Spanje zelf het overheidsbeleid ten aanzien van de financiën weer zou kunnen bepalen en beslissen over mogelijke belastingverlagingen voor verkiezingen etcetera, maar Brussel gooit in dit verband roet in het eten en laat weten dat het toezicht niet ophoudt na 2018. Een schuld van 98,5% van het BBP is nog steeds veel meer dan het doel van 60%. De EU-verdragen bepalen dat lidstaten geen schuld mogen hebben van meer dan 60% van het BBP. Is het hoger dan moet elk jaar 1/20e daarvan worden opgelost. 

Dit vind je misschien ook leuk