Partij in Badajoz beschuldigt gemeente van ‘vernielen’ deel Alcazaba

door admin
Partij in Badajoz beschuldigt gemeente van 'vernielen' deel Alcazaba

Dit stelt de lokale partij Badajoz Adelante (BA). Leden van die partij zeggen ‘verbluft’ te zijn over hoe een graafmachine afgelopen woensdag op een oude weg naar het Moorse fort en delen van een muur heeft ingehakt. De partij laakt het feit dat er geen archeoloog was om toezicht te houden op de werkzaamheden, ondanks dat het monument de hoogste bescherming geniet die een bouwwerk in Spanje kan hebben.

Het Alcazaba van Badajoz is een nationaal monument en een gebouw van nationaal cultureel belang. De werkzaamheden maken deel uit van een rehabilitatie van de stadspoort Puerta del Capitel uit de 12e eeuw. BA stelt nu dat er mogelijk sprake is van een ‘delict’ en dat alleen een ‘analfabeet op gebied van historisch erfgoed’ zoiets kan doen. De partij eist onmiddellijk herstel van de schade onder supervisie van een archeoloog van de Junta de Extremadura, zodat alles volgens de wet gebeurt. 

Een dag later reageerde de burgemeester van Badajoz gepikeerd op het tumult dat ontstond naar aanleiding van het alarm dat BA sloeg. Volgens Francisco Javier Fracoso ging het om een vals stuk muur dat in 1993 zou zijn geplaatst. Volgens de burgemeester verloopt alles onder toezicht van mensen die verstand van zaken hebben op het gebied van historisch erfgoed en is gekozen voor de zware graafmachine om de veiligheid van de bouwvakkers te garanderen. Fragoso zei dat er bovendien tot de jaren negentig nog woningen stonden in het buitenwerk van het Arabische bouwwerk. De graafmachine had de opdracht een valse muur te verwijderen om zo delen van het echte fort bloot te leggen en te kunnen verstevigen. De bestuurder keurt de handelswijze van BA af die op niets gebaseerd een dergelijk verhaal over gemeentelijke onkunde de wereld inslingert. 

Het Alcazaba van Badajoz wordt beschouwd als het grootste alcazaba van Europa en een van de meest uitgebreide in zijn soort en tijdperk ter wereld. Het heeft een perimeter van 8 hectare en 1250 meter muur. Het werd gebouwd door de Almohaden in de 12e eeuw. 

Dit vind je misschien ook leuk