Beëindiging atoomdeal Iran door Trump heeft impact op Spanje

door admin
Beëindiging atoomdeal Iran door Trump heeft impact op Spanje

Er heerst crisis in Iran doordat Trump de atoomdeal beëindigd heeft. Daardoor zijn de olieprijzen gestegen wat direct van invloed is op de economie van Spanje en andere landen binnen de Europese Unie. De Spaanse overheid schat in dat de werkgelegenheid 0,8 procent minder zal groeien dan verwacht. Concreet betekent dat 155.000 minder banen in Spanje.

Effecten voor Spaanse bedrijven

De beëindiging van de atoomdeal heeft (in)direct effect op alle Spaanse bedrijven die economische banden hebben met Iran. De Spaanse bedrijven die in Iran gevestigd zijn, ondervinden direct de gevolgen van de opzegging. ‘Elke grote Spaanse organisatie die belangen heeft in de Verenigde Staten zal voortaan even goed gaan nadenken voordat de organisatie zaken gaat doen in Iran en daarmee haar relatie met de VS in gevaar brengt, aldus de CEO van de Kamer van Koophandel in Spanje, Alfredo Bonet.

Terechte angst voor vergeldingsmaatregelen VS

Jesús Núñez van de Onderzoeksorganisatie voor Conflicten en Acties geeft aan dat hij eerder al situaties heeft meegemaakt van vergeldingsmaatregelen van de Verenigde Staten als organisaties zaken doen met landen die op de zwarte lijst van de VS staan. Op dit moment zijn de olieprijzen zichtbaar aan het stijgen waardoor de angst voor vergeldingsmaatregelen alleen maar toeneemt.

Weinig Spaanse bedrijven hebben zich gevestigd in Iran: Op de website van het Spaanse Instituut voor Buitenlandse handel zijn zes Spaanse bedrijven in Teheran gevestigd. Sinds de nucleaire overeenkomst met Iran in 2015 hebben wel veel meer Europese bedrijven zakelijke belangen in Iran.

Noodscenario EU

Het besluit van Trump heeft een zichtbare weerslag op de economie aan deze kant van de oceaan zonder dat de Europese Unie dit heeft kunnen voorkomen. Het enige dat de Europese Unie nu kan doen is de schade zoveel mogelijk proberen te beperken. ‘Momenteel bereidt de EU een noodscenario voor om bedrijven binnen de EU te beschermen én om Iran te helpen’, vertelt Irene Martínez, onderzoeker uit het Midden-Oosten.

Dit vind je misschien ook leuk