Spaans ministerie spreekt beperkingen op vrije verkoop pijnstillers tegen

door admin
Spaans ministerie spreekt beperkingen op vrije verkoop pijnstillers tegen

Ibuprofen, paracetamol en omeprazol zijn enkele van de meest verkochte geneesmiddelen in Spanje. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar in elke willekeurige apotheek. Donderdag werd een bericht verspreid in de Spaanse media (dat wij ook op InSpanje.nl overnamen) dat het Sistema Español de Verificación del Medicamento (Sevem) in werking treedt en dat vanaf dat moment de hogere doseringen van ibuprofen (1g) en paracetamol (500/650mg) niet meer zonder recept verkocht zouden kunnen worden. Of anders gezegd: dat zou wel kunnen, maar dan zouden de betreffende apothekers strafbaar zijn. 

Vrijdag later op de dag hebben zowel het ministerie van Gezondheid en de famaceutische sector dit ontkend, zo schrijft de krant 20Minutos. Vanuit het ministerie wordt gezegd dat het Sevem niet gericht is op de controle van de verkoop van deze producten. Beide instanties hebben duidelijk gemaakt dat er geen enkele verandering zal optreden in de huidige regelgeving. De laatste wijziging daarin trad in 2017 in werking. Daarin wordt gespecificeerd dat voor het verkrijgen van paracetamol in doosjes van meer dan 10 pillen van 1 gram een recept nodig is.

Volgens het ministerie van Gezondheid zal ook het aantal inspecties bij apotheken niet toenemen. Die taak is namelijk toebedeeld aan de autonome regio’s. Sevem is ‘een veiligheidssysteem dat andere doelen nastreeft en een betere controle toestaat, bijvoorbeeld op de vervalsing van medicijnen’. 

De Consejo General de Colegios Farmacéuticos (Algemene Adviesraad van Farmaceutische Beroepscollege’s) zegt dat het zijn leden op regelmatige basis opleidt en daarbij altijd erop aandringt dat het voldoen aan alle regels en de verbetering van de zekerheid van de patiënten een prioriteit moet zijn. ‘Er is geen enkele wijziging opgetreden waarover patiënten zich zorgen hoeven te maken. Ze kunnen gewoon ‘de geneesmiddelen kopen bij de apotheek die ze nodig hebben op basis van voorschriften van hun huisarts of van hun apotheker’. 

Dit vind je misschien ook leuk