Klimaatstaking in Spanje

door admin
Klimaatstaking in Spanje

Vele jongeren maar zeker ook oudere mensen, werkzaam in allerlei verschillende sectoren, liepen met spandoeken en pamfletten door de steden van Spanje. Madrid had, als hoofdstad van Spanje, een hoofdrol tijdens deze manifestaties. Meer dan 100.000 mensen kwamen samen in Madrid en kwamen volgens de organisatoren uit allerlei uithoeken van de wereld.

De mensen droegen spandoeken met leuzen als ‘onrechtvaardigheid, samenwerking, we willen een wereld zonder vervuiling’ en ‘als de planeet een bank was geweest, hadden ze ‘m al gered’.

Greenpeace noemt situatie uiterst kritiek

Greenpeace is een van de voortrekkers tijdens deze manifestatie. Een woordvoerder spreekt: “We komen op voor de planeet omdat deze in brand staan en de hele wereld moet dit weten. De situatie van de planeet is zeer kritiek te noemen en het is noodzakelijk om vooral de jongeren erbij te betrekken. Het is hun toekomst waar we over praten en zij moeten weten hoe hoog de nood is om nu actie te ondernemen tegen het veranderende klimaat.”

Politieke betrokkenheid

Tijdens de manifestatie mocht inmenging van de politiek niet ontbreken. Verschillende vertegenwoordigers van de PSOE, Ciudadanos, Unidas Podemos en Equo zoals Pablo Iglesias, Irene Montero, Ione Belarra, Pablo Echenique en Juantxo López de Uralde waren aanwezig bij de manifestaties die in de Spaanse steden werden gehouden. Errejón liet weten: “Alle regeringen ter wereld moeten luisteren naar de stem van de jongeren. Zij zijn degenen die een toekomst hebben op deze planeet.”

Overal ter wereld aandacht voor klimaatverandering

Zoals gezegd zijn niet alleen inwoners en bezoekers in Madrid samengekomen om zich in te zetten tegen de klimaatverandering. Op hetzelfde moment kwamen mensen in andere steden over de hele wereld samen om aandacht te vragen voor het klimaat. Inwoners zeggen gezamenlijk “stop” tegen de milieuvervuiling en de opwarming van de aarde door menselijk toedoen. Van India tot Nederland en via Italië, overal ter wereld kwamen ruim een miljoen mensen samen om aandacht te vragen voor het milieu.

Dit vind je misschien ook leuk