Ana Julia Quezada eerste vrouw in Spanje met levenslange gevangenisstraf

door admin
Ana Julia Quezada eerste vrouw in Spanje met levenslange gevangenisstraf

Anderhalve week na het eindoordeel van de jury heeft rechter Alejandra Dodero haar oordeel geveld in de zaak tegen Ana Julia Quezada, de vrouw die de achtjarige Gabriel Cruz heeft vermoord. Het vonnis van de jury was moord met voorbedachten rade. De Audiencia de Almería is na de rechtszaak en na het oordeel van de jury in beraad gegaan en kwam gisteravond met het eindvonnis: Quezada is schuld aan moord met voorbedachten rade op de achtjarige zoon van Ángel Cruz en Patricia Ramírez.

Levenslange gevangenisstraf

Quezada is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf met herziening voor de moord op de achtjarige Gabriel Cruz en er is sprake van verzwarende omstandigheden aangezien zij haar morele plicht richting de ouders heeft geschonden en hen bijna twaalf dagen hoop liet houden om hun zoon nog te vinden. Ook nam ze de leiding tijdens diverse zoektochten naar de verdwenen jongen in februari en maart 2018.

Additionele gevangenisstraffen

Bovendien krijgt Quezada een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd voor het toebrengen van psychisch letsel bij Ángel Cruz, de vader van Gabriel en – op het moment van de moord – de man van Quezada. Daarbovenop krijgt Quezada twee jaar en negen maanden voor het toebrengen van psychisch letsel richting Patricia Ramírez, de moeder van Gabriel, en ook anderhalf jaar voor misdrijf tegen de morele integriteit van de moeder. Quezada had sinds september een relatie met de vader van Gabriel en zorgde sindsdien ook regelmatig voor de achtjarige jongen.

Betalen boetes en kosten

Naast de additionele gevangenisstraffen verplicht de rechter Quezada tot het betalen van een schadevergoeding aan de ouders ter hoogte van 250.000 euro aan zowel de vader als de moeder van Gabriel. Voor een periode van 30 jaar moet zij op minimaal 500 meter afstand blijven van beide ouders. Als laatste dient zij de kosten te betalen die de staat heeft gemaakt voor de zoektocht naar de kleine Gabriel. Deze kosten bedragen 200.203 euro.

In hoger beroep

De advocaat van Quezada, Esteban Hernández Thiel, kondigde na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan. “Deze uitspraak is juridisch zeer controversieel te noemen. We begrijpen dat er wettelijke normen zijn waar een vonnis aan moet voldoen en dat mijn cliënt moet worden gestraft voor de feiten die op tafel liggen. Voor wat betreft de straffen voor het toebrengen van psychisch letsel en het misdrijf tegen de morele integriteit ben ik van mening dat voor hetzelfde misdrijf de straffen niet dubbel opgelegd zouden hoeven worden.”

Ana Julia Quezada is de eerste vrouw in Spanje die een levenslange gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen. 

Dit vind je misschien ook leuk