Afkeuring seksuele diversiteit dreigt op Spaanse scholen

door admin
Afkeuring seksuele diversiteit dreigt op Spaanse scholen

Meer dan 20 duizend (van de in totaal 28 duizend) onderwijsinstellingen in diverse autonome regio’s hebben een onderwijspakket ontvangen van Hazte Oír waarmee scholen en ouders gestimuleerd worden hun kinderen te beschermen voor de invloed van seksuele diversiteit.

Een van de lesmaterialen die Hazte Oir naar scholen heeft gestuurd betreft een boek van 100 pagina’s met op de voorkant een afbeelding van twee vrouwen. Een van hen loopt achter een kinderwagen. “Is het een jongen of een meisje”, vraagt de vrouw aan de moeder van het kind. De moeder antwoordt: “Nou ja, daar komen we pas achter als het gaat praten”. Als opschrift staat er “Laat onze kinderen met rust” en als onderschrift “een antwoord van burgers op de indoctrinatie van de sekse”. Esperanza, leerkracht op een basisschool met 49 leerlingen in Castilla y León zegt hierover: “Dit is provoceren, ze willen dat hun religieuze idealen gaan heersen binnen de scholen. Dat zou een achteruitgang betekenen, terug naar de censuur”. Ze voegt eraan toe: “We ontvingen het pakket als een reclamecatalogus, maar ze zijn geen bedrijf en we vragen ons af waar ze deze campagne van bekostigen”.

Onwettige inmenging

De Spaanse vakbond Comisiones Obreras heeft Hazte Oír aangeklaagd bij het Openbaar Ministerie voor het plegen van een haatdelict met hun campagne ‘Mis hijos, mi decisión’ (Mijn kinderen, mijn beslissing). “De huidige regelgeving binnen het onderwijs is gericht op het stimuleren van waarden, gelijkheid en diversiteit. De grote hoeveelheid documenten die naar scholen is verstuurd, is een onwettige inmenging binnen het educatieve systeem”, zegt Carmen Perona van de juridische afdeling van de onderwijssector binnen de vakbond.

Invoering ‘Pin parental’

Voor de lancering van de campagne van Hazte Oír werd, op voorstel van de extreemrechtse partij Vox, in de provincie Murcia al een zogeheten Pin parental (waarschuwing voor ouders) ingevoerd. Onderwijsinstellingen werden hiermee verplicht om ouders in te lichten over de aard van extra activiteiten die georganiseerd worden binnen de schooltijd. Daarmee krijgen ouders de keuze om hier wel of geen toestemming voor te geven. Comisiones Obreras is in beroep gegaan tegen deze beslissing van de regionale regering en is nog in afwachting van de uitspraak.

In theorie is de Pin parental moeilijk uitvoerbaar omdat in de wet is vastgelegd dat de extra activiteiten binnen schooltijd op basis- en middelbare scholen verplicht zijn voor alle leerlingen. Ouders kunnen dus niet zelf beslissen of hun kind daar al dan niet bij aanwezig is.

In het pakket dat de scholen hebben ontvangen worden directies, docenten en ouders verzocht om bij de regionale ministeries van Onderwijs schriftelijk toestemming te vragen voor de implementatie van de Pin parental. De brief is al geschreven door Hazte Oír, de scholen hoeven alleen nog maar de eigen gegevens in te vullen. De Spaanse Vereniging voor Gegevensbescherming is op de hoogte van deze brieven en heeft via Twitter laten weten de zaak te laten onderzoeken. Ook wordt op de website van Hazte Oír aan ouders gevraagd een document te ondertekenen dat naar de centrale leiders van de PP, Ciudadanos en Vox wordt gestuurd met het verzoek de Pin parental op te nemen in de onderwijswet. Al meer dan 42 duizend handtekeningen ondersteunen dit verzoek.

Volgens een aantal docenten ligt de bron van het probleem bij de onvrede van groeperingen zoals het conservatieve Foro de Familia over participatie van LHBT-verenigingen bij activiteiten rond thema’s als seksuele diversiteit. “Deze lessen worden in sommige autonome regio’s, waaronder Madrid, al jaren gegeven. In deze lessen krijgen mensen met een andere seksuele voorkeur een gezicht en gaat voor de leerlingen het thema verder dan alleen een lesboek”, zegt Belén de la Rosa van Comisiones Obreros.   

Bij de start van dit schooljaar heeft het ministerie van Onderwijs in Murcia, geleid door de PP, instructies aan scholen gegeven om ouders uitdrukkelijke toestemming te laten geven voor deelname van hun kinderen aan extra activiteiten binnen de schooltijd. Volgens het ministerie wordt hiermee tegenmoet gekomen aan de “groeiende behoefte van de ouders” om inspraak te hebben bij de behandeling van “diverse thema’s”.

María Luz Sánchez Feijoó, woordvoerder Onderwijs van de PSOE heeft te kennen gegeven dat, als zij bij de komende verkiezingen aan de macht blijven, de gang van zaken binnen het onderwijs in Murcia een halt moet worden toegeroepen. “Vanuit constitutioneel oogpunt is het onaanvaardbaar: het druist in tegen de rechten die een leerling heeft op onderwijs en op de vorming van maatschappelijke waarden”, aldus Feijoó.

Dit vind je misschien ook leuk