Reina Sofia museum in Madrid krijgt flinke uitbreiding

door admin
Reina Sofia museum in Madrid krijgt flinke uitbreiding

De nieuwe zalen zullen op de benedenverdieping van het Sabatinigebouw naar verwachting in 2021 in gebruik worden genomen. Het winnende ontwerp voor de uitbreiding is een project van Juan Pablo Rodríguez Frade en Aurora Herrera Gómez en de uitvoering zal ruim drie miljoen euro gaan kosten. De helft hiervan wordt gefinancierd door de overheid, de andere helft komt voor rekening van het museum zelf.

Bestaande ruimte wordt in gebruik genomen

In februari van het volgend jaar zullen de werkzaamheden van start gaan. Het resultaat moet “een fundamenteel onderdeel worden dat de verbinding tussen de gebouwen Sabatini en Nouvel gaat verbeteren”. Het Nouvelgebouw werd tot nu toe gebruikt als ruimte voor workshops, kantoorruimte en opslagruimte voor catalogi. Met de uitbreiding wordt deze ruimte in ere hersteld en zal dan niet langer aan het zicht van bezoekers onttrokken blijven.

De nieuw in gebruik te nemen ruimte zal worden gebruikt voor het tentoonstellen van moderne kunst daterend vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw. Javier Pinto, directeur Architectuur van het museum, benadrukt de verbindende functie van de nieuwe zalen. Via de eerste verdieping worden de gebouwen met elkaar verbonden, waardoor op de begane grond een ruime ontvangsthal met een patio gerealiseerd kan worden. Momenteel is de entree van het museum zo klein dat bezoekers op straat in de rij voor de kassa moeten staan.

Grotere rol voor architectuur in het museum

Rodríguez Frade, architect van het project en gespecialiseerd in musea, noemt zijn ontwerp “eenvoudig en intelligent”. Het interieur van de nieuwe zalen zal esthetisch aansluiten bij het Sabatinigebouw en de hal zal worden uitgevoerd in de stijl van het Nouvelgebouw. De bedoeling is dat de verandering nauwelijks bij het publiek opvalt en er een haast onopgemerkte uitbreiding en verbetering van de ruimtes wordt gerealiseerd.

Moderne architectuur zal een belangrijke rol krijgen in het Reina Sofía museum. Zo is onder andere het artistieke erfgoed van architect José Antonio Coderch te zien dat door diens familie vorig jaar aan het museum werd geschonken. Ook is er een maquette te zien van het Paviljoen van de Republiek op de Wereldtentoonstelling van Parijs uit 1937.

Het nieuwe ontwerp moet volgens Pinto een eerste stap zijn voor de toekomst van het museum, met een meer toegankelijke verbinding met de wijk Lavapíes, een aansluiting op de ondergrondse verbinding met de rotonde bij het Atochastation en een vrij toegankelijk plein voor de bibliotheek.

Dit vind je misschien ook leuk