Spaanse gemeente wil vleesloze maandag inlassen

door admin
Spaanse gemeente wil vleesloze maandag inlassen

‘Lunes sin carne’, dat is waar Podemos in de gemeente Collado Villalba in Madrid voor pleit. Maandag is tot vleesloze dag benoemd. De oproep heeft voor veel irritatie gezorgd bij slagers en andere partijen binnen de vleesindustrie. Volgens hen moet iedereen gewoon de vrijheid hebben om te kopen of eten wat hij wil.

Vleesloze maandag ook op scholen en in horeca

Het exacte pleidooi van Podemos is dat cafés en restaurants alsook schoolcafetaria’s op maandag geen vlees serveren en in plaats daarvan maaltijden aanbieden die wat voedingswaarde betreft gelijk staan aan een maaltijd met vlees.  

“De overmatige consumptie van vlees en zuivelproducten is niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor de gezondheid van mensen. Dit blijkt uit tal van epidemiologische studies van universiteiten, onderzoekscentra en ziekenhuizen in diverse landen ter wereld. Volgens deze onderzoeken wordt het eten van vlees en zuivel gelinkt aan typisch westerse ziektes zoals obesitas, hypertensie, diabetes, darmkanker en hart- en vaatziekten. We denken dat inwoners van Collado Villalba zich kunnen vinden in dit initiatief en deel willen uitmaken van een wereldwijde burgerbeweging om de gezondheid van de planeet te verbeteren”, aldus een van de voorstanders voor de vleesloze maandag van Podemos. 

Burgemeester vindt oproep bizar

Burgemeester Vargas Fernández (Partido Popular), vindt het initiatief van de Podemos-leden ‘bizar’. De partij ziet het voorstel als ‘een aanval op de individuele vrijheid van burgers’.

Dit vind je misschien ook leuk