Onenigheid binnen nieuwe partij Podemos

door admin
Onenigheid binnen nieuwe partij Podemos

Podemos (Wij kunnen) is een Spaanse politieke partij die begin 2014 werd opgericht uit onvrede over de twee gevestigde politieke partijen PP en PSOE. De beweging staat onder leiding van Pablo Iglesias en wordt gevormd door zogenaamde Círculos, kringen die zowel geografisch als sectoraal georganiseerd zijn. 

Podemos in heel Europa

Deze kringen zijn niet alleen in Spanje te vinden, maar in heel Europa. Bij de laatste Europese Parlementsverkiezingen behaalde Podemos 5 van de 54 voor Spanje beschikbare zetels in het Europees Parlement, wat neerkomt op 1,2 miljoen stemmen. 

Openbare vergadering

Afgelopen weekend hield Podemos een openbare vergadering in het Palacio de Vistalegre in Madrid, om te praten over de te volgen koers op het gebied van ethiek, organisatie en politiek. Vooraf hadden meerdere kringen bijna 60 voorstellen ingediend, waarover via een app vragen konden worden gesteld. Na de twee dagen durende debatten kunnen de leden vanaf vandaag tot 26 oktober hun stem uitbrengen via de gratis software Agora Voting. Podemos hoopt de kosten van ruim 65.000 euro voor deze bijeenkomst te kunnen dekken via crowdfunding.

Twee kampen binnen partij 

Het grootste discussiepunt dit weekend was de aanpak van de komende gemeenteverkiezingen, waardoor de twee kampen met uiteenlopende standpunten tegenover elkaar kwamen te staan. Zo wil het kamp van Pablo Iglesias (waaronder Juan Carlos Monedero, Íñigo Errejón, Carolina Bescansa en Luis Alegre) de partij centraal aansturen, met één algemene partijleider om de eenheid te waarborgen. Het andere kamp, aangevoerd door Europarlementariërs Pablo Echenique, Teresa Rodríguez en Lola Sánchez, willen juist de kringen meer macht geven. Zij hebben daarom voorgesteld om een burgerraad (Consejo Ciudadano) bestaande uit drie woordvoerders te kiezen.

Winnen met één of drie personen

Hoewel Iglesias zegt de verantwoordelijkheid graag te delen, is het volgens hem niet mogelijk om bij de verkiezingen met drie leiders te winnen van Rajoy of Sánchez. Met één leider kan dat wel lukken. Zijn opponent Rodríguez, woordvoerster van de zogenaamde Sumando Podemos (Met zijn allen kunnen we meer) reageert hierop met de woorden: ‘De verkiezingen worden niet gewonnen door een leider, niet één, niet drie, maar door het volk.’ 

Bouwen aan een volk

Verschillende kringen hebben gezamenlijk het manifest Construyendo Pueblo opgesteld, waarin ze stellen dat de keuze of en wie Podemos gaat vertegenwoordigen bij de kringen ligt. Wie een algehele verandering in gang wil zetten, om bijvoorbeeld de oligarchieën en de klassenmaatschappij aan te pakken, zal bij de basis moeten beginnen: het lokale bestuur.

De grondleggers van Podemos zijn terughoudend wat samenwerking met andere partijen betreft, uit angst daadkracht te verliezen als er concessies gedaan moeten worden.

Belangrijke voorstellen

Er werd niet alleen gestreden tijdens de openbare vergadering. Uit de bijeenkomst kwamen een vijftiental voorstellen die betrekking hebben op economie, onderwijs, gezondheidszorg, volkshuisvesting en corruptiebestrijding. Zie hiervoor deze lijst in het Spaans.

Dit vind je misschien ook leuk