Eén op de vier zelfstandig ondernemers in Spanje is buitenlander

door admin
Eén op de vier zelfstandig ondernemers in Spanje is buitenlander

Naar aanleiding van cijfers van het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid, concludeert de Spaanse organisatie van zelfstandig ondernemers UATAE, dat twee keer zoveel buitenlandse dan Spaanse zelfstandigen zijn gestart met een eigen onderneming. Reden hiervoor kan zijn dat buitenlanders meer moeite hebben een plekje op de Spaanse arbeidsmarkt te veroveren en zich daarom genoodzaakt zien voor zichzelf te beginnen.

Nieuwe inschrijvingen

Het afgelopen jaar hebben zich 63.883 nieuwe zelfstandigen (autonomos) ingeschreven bij de RETA, het orgaan voor zelfstandig ondernemers. De Spaanse federatie voor zelfstandig ondernemers ATA maakte bekend dat 25 procent hiervan buitenlanders betrof. Inmiddels werken er in Spanje 240.018 buitenlanders als zelfstandige.

Toename in heel Spanje

In de meeste autonome regio’s van Spanje is het aantal zelfstandig ondernemers gegroeid. De groei was het grootst in de Balearen (28,8 procent), Andalucië (7,9 procent) en Catalonië (7,7 procent). In Galicië , Castilla-La Mancha en Extremadura was de groei aanzienlijk kleiner met ongeveer 2 procent. 

Nationaliteit

Hoewel nog steeds de meeste buitenlandse zelfstandigen Chinees, Roemeens of Engels zijn, waren de nieuwkomers dit jaar vooral Italianen en Marokkanen.

Extra moeilijk

Voor startende ondernemers is het niet altijd gemakkelijk om een onderneming op poten te zetten in Spanje, zeker niet voor buitenlandse. Daarom biedt UATAE hen, in samenwerking met het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid, ondersteuning middels het project: Autotransfórmate. Aankomend zelfstandigen krijgen onder andere hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan, het rondkrijgen van de financiering en meer algemene begeleiding.

Dit vind je misschien ook leuk