Klacht Spaanse ‘ebola-verpleegster’ over afmaken hond afgewezen

door admin
Klacht Spaanse 'ebola-verpleegster' over afmaken hond afgewezen

Romero is de eerste persoon ter wereld die buiten West-Afrika besmet raakte met het ebola-virus. Op 6 oktober werd de besmetting vastgesteld. Na een maand ziekenhuisopname werd zij genezen verklaard. Niemand anders raakte in die periode besmet. Tientallen mensen, waaronder haar echtgenoot, werden drie weken lang in quarantaine gehouden.

Previentief spuitje

Twee dagen nadat de besmetting bevestigd werd, besloot de gezondheidsraad in de regio Madrid dat de hond van Teresa Romero en Javier Limón afgemaakt moest worden. Dit uit voorzorg om te voorkomen dat het mogelijk besmette dier het virus op mensen over zou kunnen dragen. 

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Volgens het echtpaar en talloze dierenrechtenorganisaties is deze beslissing gehaast en niet op grond van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Nog nooit was er een geval bekend waarin een ebola-besmetting van een hond op een mens overging. Daarbij is Excalibur afgemaakt zonder dat eerst is vastgesteld of het dier besmet was met het dodelijke virus.

De klacht is gericht tegen de regiominister van gezondheid, Javier Rodriguez, en tegen de directeur van de instantie die de beslissing heeft genomen de hond af te maken.

Grote morele schade

Volgens Romero en Limón hebben zij grote morele schade geleden. Zij zagen hun hond als een geadopteerd kind. Ze eisten 150.000 euro aan schadevergoeding. Hierover kondigden ze begin november aan dat ze die schadevergoeding geheel zouden schenken aan organisaties die dieren in de regio Madrid opvangen.

Dit vind je misschien ook leuk