Verkeersdienst overweegt dronken voetgangers te beboeten

door admin
Verkeersdienst overweegt dronken voetgangers te beboeten

Als weggebruiker valt een voetganger dan onder dezelfde normen en regels als een automobilist. Naast deze wijziging wil DGT ook de snelheid van voetgangers beperken. Hierdoor zouden joggers worden beïnvloed of mensen die met een kinderwagen of buggy over straat lopen. Dit concludeert de Raad van State uit de tekst die bepaalt dat ‘voertuigen waarvan de bestuurder zcih te voet voortbeweegt mogen niet sneller gaan den de menselijke manier van lopen’. Rennen kan dan dus niet.

Blaastest

Voetgangers zouden verplicht een blaastest of een test op drugsgebruik moeten ondergaan bij een overtreding. Een alcohol- of drugstest zou eveneens verplicht zijn voor voetgangers die betrokken zijn bij een ongeluk. De plannen hebben tot doel de verkeersveiligheid te vergroten.

Boete voor bellen

De krant Expansión leest de kleine lettertjes van het voorstel en concludeert onder meer dat een ander gevolg voor voetgangers zou kunnen zijn dat je als slechtziende beboet kunt worden bij het verlaten van je huis zonder bril. Of dat je op de bon geslingerd wordt nadat je al wandelend bent betrapt op het versturen van een sms of het bellen met je mobiele telefoon.

Kritiek Raad van State

De Spaanse Raad van State heeft echter kritiek op het wetsvoorstel. Dit zou in strijd zijn met bepaalde vrijheden die zijn gegarandeerd in de Grondwet. ‘Het kan niet zo zijn dat je door je op straat te begeven je onderworpen wordt aan beperkingen’. De raad concludeert dat op basis van dezelfde kleine lettertjes Spanjaarden dan niet meer kunnen drinken op bijvoorbeeld een dorps- of stadsfeest of een bruiloft omdat men als er een ongeluk in de buurt plaatsvindt, ze dan beboet kunnen worden voor een te hoog percentage aan alcohol in het bloed.

Volgens DGT is dit natuurlijk niet zo en gaat het alleen om voetgangers die direct betrokken zijn bij ongevallen. Zij moeten verplicht getest worden op drugs- of alcoholgebruik.Ook wie de verkeersregels overtreedt en bijvoorbeeld door een rood stoplicht wandelt, kan een dergelijke test krijgen.

Jaywalking

The Guardian haalt in dit verband een onderzoek aan uit 2011 (The Journal of Trauma) waarin geconcludeerd wordt dat 55 procent van de voetgangers die alcohol had genuttigd zich schuldig maakte aan ‘jaywalking’, dat wil zeggen lopen op de weg of oversteken op daarvoor niet toegestane weggedeelten. Van de sobere voetgangers maakte 22 procent zich aan hetzelfde schuldig.

Ging er iets fout, dan betaalden dronken voetgangers daarvoor een prijs. Gemiddeld moesten ze twee dagen langer in het ziekenhuis blijven dan sobere slachtoffers van verkeersongevallen. Ook hun verwondingen waren gemiddeld twee keer zo ernstig.

De Raad van State wil dat DGT het ‘proyecto de Reglamento de Circulación’ heroverweegt om het goedgekeurd te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk