Belgische zakenman overlijdt aan onvrijwillig drugsgebruik

door admin
Belgische zakenman overlijdt aan onvrijwillig drugsgebruik

Op 24 februari bezochten vijf Belgische vrienden, waaronder de 55-jarige zakenman Philippe Vandendorpe, tijdens hun vakantie op Gran Canaria de nachtclub Red Hot Sexy Disco. Niet lang nadat ze van twee prostituees een drankje aangeboden hadden gekregen, werd Vandendorpe onwel. 

 

Ziekenhuisopname

 

Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij kort daarop overleed. Even later moest ook een van de andere vrienden naar het ziekenhuis gebracht worden, omdat ook hij ziek werd. Zijn maag werd leeggepompt en daarmee zijn leven gered.

 

Bloedonderzoek

 

Uit bloedonderzoek bleek al snel dat beide slachtoffers een dosis scopolamine of hyoscine binnen hadden gekregen. De drug, in Spanje ook bekend onder de naam ‘burundanga’, maakt de gebruiker willoos en wordt daarom vaak gebruikt als “rob en rapedrug”. Slachtoffers die onder invloed zijn van scopolamine doen gewillig wat de dader hen opdraagt, waardoor ze gemakkelijk beroofd en/of verkracht kunnen worden of vrijwillig hun pinpas en pincode afstaan. Na afloop weten slachtoffers zich niets meer te herinneren van het gebeurde. In veel nachtclubs wordt de drug in het drankje van klanten gedaan om ze geld afhandig te maken.

 

Productie

 

Scopolamine is gemakkelijk te maken en wordt verkregen uit diverse planten van de nachtschadefamilie die in het wild groeien, zoals doornappel, heksenwortel en bilzekruid.

 

Gevaarlijke drug

 

Scopolamine is in feite een geneesmiddel om misselijkheid en braken bij reisziekte te verminderen. Bij inname van grote doses kan het depressie veroorzaken, maar ook ademhalingsproblemen en verlammingsverschijnselen. In combinatie met alcohol, dat de werking versterkt, kan scopolamine dodelijk zijn.

 

Arrestaties

 

Volgens het Spaanse dagblad El País heeft de politie begin maart twee prostituees opgepakt op verdenking van (poging tot) doodslag, mishandeling, bedreiging en diefstal. Behalve de 28- en 33-jarige prostituees, zijn ook de bedrijfsleider en een serveerster opgepakt.

 

Toerisme

 

Afgelopen maandag is Vandendorpe in België begraven. Veel media in België hadden melding gemaakt van de dood van de Belg. Een woordvoerder van de vereniging van ondernemers en horeca-exploitanten op Gran Canaria (FECAO) zegt het voorval ernstig te betreuren. Hij is bang dat dit het toerisme niet ten goede komt.

Dit vind je misschien ook leuk