De trots van Zimbabwe toch niet gedood door Spanjaard

door admin
De trots van Zimbabwe toch niet gedood door Spanjaard

Nu verschijnen echter berichten in de media dat het bij nader inzien toch zou gaan om een jager met de Amerikaanse nationaliteit. In heel Zimbabwe en daarbuiten is de verontwaardiging over de dood van de leeuw groot. De mannetjesleeuw Cecil was de trots van het Nationale Park Hwange. Veel toeristen kwamen hier op af om het indrukwekkende roofdier met zijn zwarte manen te bewonderen.

Twee dagen gewond voor dood

De jager zou twee gidsen in het park 50.000 euro hebben betaald om de dertienjarige alphaleeuw te doden. Met een vers gedood dier werd Cecil vanuit het park gelokt naar een ernaast gelegen privé-terrein waar het met een pijl werd geraakt. Het zou nog twee dagen hebben geduurd voordat de gewonde Cecil definitief door de jager met een jachtgeweer werd gedood. De jager en zijn handlangers zouden om de leeuw op te sporen gebruik hebben gemaakt van het GPS-systeem waarmee Cecil was voorzien voor een onderzoek van de Britse universiteit van Oxford. De leeuw werd vervolgens van zijn huid en kop ontdaan, die als trofee zijn meegenomen.

Hoofddader nog niet gevonden

De twee metgezellen van de jager zijn inmiddels opgepakt. Van de hoofddader ontbreekt nog elk spoor. Ondanks eerste meldingen dat het zou gaan om een Spanjaard, wordt nu gezocht naar een Amerikaan.

Veel Spanjaarden op jacht in Afrika

Dat er aan een Spanjaard werd gedacht kan komen doordat er nog steeds veel Spanjaarden naar Afrika trekken om te jagen op groot wild. Er zouden in de afgelopen vijf jaren meer leeuwenkoppen als trofee Spanje zijn binnengekomen dan in enig ander land, behalve de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar exportvergunningen uit Zuid-Afrika. Het ging om 443 leeuwen die door Spanjaarden waren gedood en werden ingevoerd om als trofee aan de muur op te hangen.  Het gaat om een aantal dat vier keer zo groot is dan dat wat bijvoorbeeld in Duitsland wordt ingevoerd, het land dat met 99 als derde op deze lijst staat. In de VS kwamen in die vijf jaar tijd 2.492 leeuwenkoppen binnen.

Zoektoch naar kop

De autoriteiten in Zimbabwe zijn een onderzoek gestart naar de dood van Cecil en proberen de kop van de beroemde leeuw op te sporen, maar vrezen dat deze het land al heeft verlaten. Het invoeren van leeuwenkoppen is niet illegaal, maar moet wel worden aangegeven bij de douane. Naar verwachting wordt de ware identiteit van de jager snel achterhaald.

Welpjes

Omdat Cecil het alpha-mannetje van zijn groep, wordt nu gevreesd voor zijn zes welpjes. Die lopen nu het gevaar dat ze door andere mannetjesleeuwen uit de groep worden gedood, aldus een woordvoerder van het Hwange National Park tegen de pers.

Dit vind je misschien ook leuk