Spaanse minister van industrie treedt af om Panama Papers

door admin
Spaanse minister van industrie treedt af om Panama Papers

De minister ontkent bij de genoemde bedrijven betrokken te zijn geweest, maar zegt te vertrekken vanwege het gebrek aan precieze informatie over gebeurtenissen die ruim twintig jaar geleden plaats hebben gevonden en omdat hij het (demissionaire) kabinet en de Volkspartij (PP) waar hij prominent lid van is niet verder wil beschadigen.

De Panama Papers bestaan uit ruim 11 miljoen documenten afkomstig van het juridische advieskantoor Mossack Fonseca in Panama. Deze administratie werd gelekt naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, waarop het ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten, een grootschalig internationaal onderzoek startte. De onthullingen brachten al diverse regeringsleiders, topsporters en andere beroemdheden in verlegenheid.

Hieronder dus ook de Spaanse minister die de komende week voor het parlement zou verschijnen om zich daar te verantwoorden. De krant El País publiceerde echter informatie met documenten waarop de handtekening van de minister stond als directeur van het op Jersey (UK) gevestigde bedrijf Mechanical Trading Ltd.

Soria neem nu ontslag

Soria kwam onlangs nog in het nieuws vanwege zijn zonbelasting. Hij introduceerde een belasting voor mensen die hun eigen energie opwekken via zonnepanelen, maar zei dat als iemand kon bewijzen dat het om een belasting op de zon ging, hij zou opstappen. Meteen kwam er een actie #DimiteYaSoria (Soria neem ontslag) op gang van verontwaardigde burgers en milieugroeperingen. Dat ontslag is dus nu om een andere reden een feit.

Schade voor PP

Of Soria met zijn ontslag de schade voor zijn partij kan beperken is nog maar de vraag. Die partij kwam recent ook al danig in verlegenheid vanwege een groot corruptieschandaal binnen de gemeente Valencia. Eerder deze week werden de burgemeester van Granada en zijn wethouder stadsplanning opgepakt op verdeking van corruptie.

Verkiezingen

De kans is groot dat Spanje eind juni opnieuw naar de stembus moet. De verkiezingen van december hebben nog altijd geen nieuwe regering voortgebracht. Coalitiebesprekingen lijken tot dusverre nergens toe te leiden. Of het na nieuwe verkiezingen anders is, valt te betwijfelen volgens opiniepeilingen die een minstens even gefragmenteert resultaat voorspellen. 

Dit vind je misschien ook leuk